Hírek

2015.06.25. 12:19

Megállíthatók a menekültek, de hogyan?

Nagykanizsa - Plakátok, kerítés, az uniós rendelet felfüggesztése. Pár tétel a menekültügy eddigi magyar kezeléséről. Mit mondanak a pártok e kényes téma kapcsán?

Pásztor András

A legfrissebb adatok szerint idén január és május között 50430 illegális határátlépést regisztráltak Magyarországra a nyugat-balkáni migrációs útvonalon keresztül. A részletes adatok szerint a hazánkba illegálisan belépők közül 23 ezer koszovói állampolgár volt, 11 ezren érkeztek Afganisztánból és 7600 személy Szíriából vágott neki a nagy útnak. Időközben megjelent az Eurostat első negyedéves jelentése az első alkalommal menedéket kérők számáról. Január és március között összesen 185 ezer menekültkérelem érkezett az EU-ba, ami lényegében stagnálás a tavalyi utolsó negyedévhez képest, ám 86 százalékos növekedés 2014 első negyedévéhez viszonyítva.

Látható tehát, hogy a probléma egyre komolyabb, és valamit tenni kellene. Persze még az sem biztos, hogy önmagában az EU képes megoldani a problémát, nem kizárt, hogy világméretű összefogásra lesz szükség. De miként vélekednek erről a Fidesz, a Jobbik és az MSZP zalai képviselői, pártvezetői?

Talán Európa sem képes önmagában kezelni a problémát

– Személy szerint borzasztóan sajnálom azokat az embereket, akik a háború, az üldöztetés vagy a teljes kilátástalanság miatt kénytelenek elmenekülni hazájukból – kezdte Vigh László, a Fidesz parlamenti képviselője. – Persze olyanok is akadnak, nem is kevesen, akik kifejezetten a jobb élet reményében hagyják el szülőföldjüket, Afrikában hirdetések szólnak arról, hogy egy új, jobb élet vár mindenkit Európában. Az előrejelzések szerint 2050-re 80 millió bevándorlóval lehet majd számolni, ami többszörösen is meghaladja Európa eltartó képességét. Valamit tehát sürgősen tenni kellene, de az nem megoldás, hogy pár országgal együtt Magyarország viselje ennek következményeit. Vagy az rendben van, hogy a uniós rendelet értelmében Magyarországra toloncolják vissza azt a 10-15 ezer menekültet, akiket Ausztriából, Németországból és a többi tagállamból utasítanának ki? A kerítés megépítése nyilván részmegoldás, de az biztos, hogy jelentős mértékben visszaszorítja majd azokat, akik a zöldhatáron akarnak belépni az országba. Úgy gondolom, a probléma megoldására önmagában az EU sem lesz képes, közös ENSZ stratégiára lenne szükség, de addig is, amíg ez megszületik, valamit muszáj tenni.

A Tisza árterében a rendőrök elől elbújó határsértők Szeged közelében június 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

– A Jobbik – ritkán, de most igen – támogatja a Fidesz menekültek megállítására vonatkozó tervezett lépéseit, azonban mint mindig, most is állítjuk, hogy ez kevés – fogalmazott Zakó László, a párt regionális igazgatója. – A kérdést egyébként több szempontból is vizsgálni kell. Egyrészt Magyarország nemzetbiztonsági érdeke megkívánja, hogy ellenőrizetlenül ne léphessen senki olyan az ország területére, aki szabályos körülmények közepette érkezvén sem lenne kívánatos személy. Másfelől nagy felelősség annak megválaszolása, hogy kit tekintünk politikai és kit gazdasági menekültnek. A jobb élet iránti vágy nem menekültügyi kategória, az minden egészséges magyar emberben is megvan. A politikai üldöztetés természetesen méltányolandó indok, azonban az afrikai, ázsiai politikai menekültek védőernyőt négy-öt határral korábban is találhatnának, ha ott megállnának. Harmadrészt az sem elhanyagolható veszélyforrás, hogy lehetnek menekültek, akik különféle betegségekkel, fertőzéssel lépik át a határt, melynek szűrésére, és gyógyítására – ilyen volumenben – egyetlen ország sincs felkészülve. Végezetül azt is be kell látni, hogy az ország – hiába teljesít jobban a kormány szerint – képtelen gondoskodni ennyi menekültről.

– Orbán azzal, hogy bezárja Magyarországot, valójában hazánkat zárja ki Európából – jegyezte meg Teleki László, az MSZP parlamenti képviselője, aki hozzátette: Magyarország nem járhat külön úton Európától, ezért a Fidesz-kormánynak nem azon kellene gondolkodnia, hogy valamit újra építsenek csak azért, hogy a barátok újabb állami pénzhez juthassanak. – Pénz kell arra, hogy normális és megnyugtató megoldások születhessenek. De ezt a pénzt nem hangulatkeltő plakátokra és kerítésre kell költeni. Mi azt mondjuk, hogy a kerítésépítésre szánt sok milliárd forintot inkább a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, valamint a rendőrségnek kell megkapnia, hogy akár már holnaptól több emberrel és fejlettebb technikával tudják enyhíteni, illetve elhárítani a migrációs nyomást. A másik javaslatunk a büntető törvénykönyv módosítása, hogy az embercsempészetet 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntessék. Ezen módosító indítványainkat már benyújtottuk és parlamenti ülést kezdeményeztünk a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!