Hírek

2012.06.07. 18:01

Még nincs itt az igazi gombaszezon

Lenti - Túlságosan száraz a talaj, ezért még várni kell a szezonra - állítják a tapasztalt a gombászók. A lenti környéki erdőkben naponta több tucatnyian próbálkoznak.

Gyuricza Ferenc

A reggeli órákban a Nova és Hernyék közötti erdő beállóiban több személyautó és motorkerékpár várakozik, tulajdonosaik a rengeteget járják. Gomba után kutatnak, a népi tapasztalatok ugyanis azt mondják, május végén, június elején indul meg a vargánya, ezért is kapta a pünkösdi jelzőt.

- Tegnap több szerencsém volt, majdnem egy egész kosárral szedtem, ma viszont jóval kevesebb gombát találtam - mutatja a lenti Kovács Béla. - Ennek is nagy része galambica, illetve akadt néhány nyúlgomba is, amit még az erdőbe befelé menet, az út szélén vettem fel. Van vargánya is, kevesebb, mint amire számítottam, de szép, friss, nem kukacosodott meg. Szárítani tehát nem kell, azonnal fel lehet dolgozni.

Kovács Béla szerint kevés volt a csapadék, és még hűvös is van, ez lehet az oka, hogy lassan indul a szezon. A nyugdíjas férfi gyakran kijár az erdőre, jól ismeri a területet. Azt mondja, az utóbbi években sokat módosult, mert ahol a motorfűrész zúg, ott megváltozik a klíma, s az nem kedvez a gombafajoknak.

Kardosék kevesebb sikerrel jártak, pedig hárman indultak neki az erdőnek. Azt mondják, vagy öt hektárnyi területet bejártak, de egyetlen darabot sem találtak. k is a szárazságot okolják, a föld porzik, az avar száraz, ilyen körülmények között kevés a gomba. A zalaegerszegi Bán Jánossal Szilvágy közelében futunk össze. A férfi Becsvölgyén járt, s miután akadt némi ráérő ideje, úgy döntött, körülnéz egy kicsit. Jól ismeri az erdő ezen részét, így biztos léptekkel haladt a vargánya termőhelye felé, ám csalódnia kellett.

- Ugyan esett egy kis csapadék, de az kevés volt az erdőnek - konstatálja. - Egyelőre nincs gomba, bár az is elképzelhető, hogy valaki felszedte már előlem. A vargánya nem terem meg akárhol, ismerni kell a pontos helyét. Ebben az erdőszegletben két ilyen terület van, az egyiket már átnéztem, ott mindössze két kisebb gombára leltem.

Bán János hozzáteszi: ha valaki sok vargányát szeretne szedni, annak a Szilvágy melletti Nagy-hegyet ajánlja, hiszen ott van a megye egyik leggazdagabb termőterülete. Ahhoz azonban, hogy ott a kosár megteljen, igencsak korán kell kelni, hiszen a falubeliek hamar végigjárják az erdőt. A helyiek a Hernyék, Nova és Szilvágy által határolt rengeteg mellett a Pördefölde környéki erdőt tartják még jó vargánya termőterületnek. Ott botlunk bele Németh Istvánba, az idős férfi az erdő irányába baktat. Azt mondja, a minap több ismerőse is egész kosárnyi gombára lelt, aminek egy része a nagykanizsai piacra került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!