Hírek

2010.11.04. 06:39

Még egy jelentősebb díjemelésre számíthatunk

Hamarosan véget ér a Zalaispa program keretében készült hulladékgazdálkodási létesítmények próbaüzeme. A program kapcsán 2011-ben is - várhatóan utoljára - drasztikusabb díjemelésre kell számítani.

Szabó Judit

A Zalaispa-program 2002-ben indult 282 önkormányzat részvételével a zalai és Vas megye déli részét magába foglaló térség hulladékgazdálkodásának korszerűsítésére, európai uniós előírásokhoz igazítására. A mintegy 9 milliárd forint értékű fejlesztés keretében hulladékgazdálkodási létesítmények, hulladékkezelő központok, válogatók, átrakó telepek, hulladékudvarok és szelek-tív gyűjtőszigetek létesültek, megteremtődtek a szelektív szemétgyűjtés feltételei. Az építési munkák utolsó fejezete a rekultiváció volt, első körben 133 településen számolták fel, illetve ártalmatlanították a régi, műszaki védelem nélküli szemétlerakókat. Ma már Zalában csak Zalaegerszegen, Nagykanizsán és a projekt keretében kialakított zalabéri depónián lehet lerakni hulladékot.

A Zalaispa-program építési szakasza pénzmaradvánnyal zárult, a mintegy kétmillió euróból további településeken zajlik rekultiváció év végéig, közölte Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója. A pénzből újabb szállítójárműveket és eszközöket is vásárolnak, például egy mobil darálót, amivel fel lehet aprítani a nagy testű hulladékdarabokat.


A projekt lebonyolítása során az okozta a legnagyobb problémát az elmúlt években, hogy az uniós előírásoknak megfelelően be kellett építeni a létrehozott 5,25 milliárd forintos vagyon amortizációs költségét a hulladékszállítási és -ártalmatlanítási díjakba, hogy legyen pénz pótlásra, fejlesztésre. Ez több számjegyű, de volt olyan falu is, ahol 300 százalékos díjemelést jelentett. A települések vezetői nagy csatákat vívtak a közszolgáltatókkal és a Zalaispa önkormányzati társulással annak érdekében, hogy alacsonyan tarthassák a díjakat. Végül olyan megállapodás született, hogy 2009-től kezdődően három lépcsőben zajlik az amortizáció beépítése. A harmadik lépcső most következik, még a jövő év elejétől infláció feletti emeléssel kell számolni a Zalaispa-rendszer településein.

- Az amortizáció megjelenítése idén 20 százalék körüli díjnövekedést eredményezett Zalalövőn, jövőre pedig mintegy 12 százalékos emeléssel kalkulálunk - tájékoztatott Vertetics László, a társulásban részt vevő kisváros polgármestere. - Úgy érzem, a lakosság elfogadta a díjakat, s látja, hogy sokat fejlődött a hulladékgyűjtés rendszere a program során. Persze adódnak még problémák: sokan nem megfelelően használják a gyűjtőszigeteket, és még mindig kerül hulladék az erdőbe, ahelyett, hogy a hulladékudvarba vinnék, ahol 3 köbméterig ingyen lerakhatja a lakosság.

A díjak körüli viharok, egyezkedések az új hulladékkezelő központok üzemeltetésének beindítását is hátráltatták, a keszthelyit leszámítva még jelenleg is próbaüzemben működnek. Késleltette az ügy előrehaladását, hogy a Zalaispa-társulás el akarta érni, hogy pályáztatás nélkül rábízhassa a meglévő, önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási cégekre az új hulladékkezelő központok és gyűjtőudvarok működtetését. Így akarta megakadályozni, hogy új multi lépjen be a zalai piacra. Nem sikerült azonban mentességet szereznie, le kell folytatnia a közbeszerzési eljárásokat. Az üzemeltetők kiválasztása hamarosan megtörténik, a pályázatok megjelenés előtt állnak. Várhatóan év végéig eldől, ki működtetheti a zalaegerszegi búslakpusztai, a nagykanizsai, a celldömölki és a lenti hulladékkezelő központot (ahol a szelektíven begyűjtött anyagok válogatása, a hasznosítás előkészítése, s az értékesítés zajlik), valamint a vasvári, letenyei és zalalövői hulladékudvart. A zalabéri depóniát nem adja ki a kezéből a társulás, hogy ne kelljen magáncéggel egyezkednie a lerakási díjakról. Bali József közölte, a többi létesítményre vonatkozó üzemeltetési pályázatot úgy állították össze, hogy ne az számítson, ki mennyit ígér a használatukért, mert az díjnövelő tényező volna. A Zalaispa-rendszerben kialakított hulladékgyűjtő szigetek üzemeltetését nem versenyeztetik meg, ezeket a mindenkori, hulladékgyűjtést végző közszolgáltató cégek működtetik.


● A hulladékszállítási és -elhelyezési díjak mértékét 2012-től elsősorban az infláció és a közszolgáltatók kapacitásának kihasználtsága módosíthatja, az új hulladékgazdálkodási létesítmények amortizációja már nem, vetítette előre Bali József.
● Az emelés mértékét ezenkívül befolyásolhatja, hogy az önkormányzat milyen gyakorisággal írja elő a gyűjtőedények ürítését, illetve bevezet- e újabb szolgáltatásokat, például külön zöldhulladékgyűjtést.
● A jogszabályok szerint díjcsökkentő tényezőként kell figyelembe venni azt a bevételt, amely a szelektíven gyűjtött hulladék, a depóniákon termelt gáz, valamint a komposzt hasznosításából, illetve értékesítéséből származik.


További cikkeink a Zalaispa-programról, kattintson az alábbi címekre:

Lomtalanítás: évente közel 500 tonna

Lopják a pillepalackokat Zalaegerszegen

Újabb városrészekre terjesztik ki a biohulladék-gyűjtést Nagykanizsán

A régi depóniából szivárgott szennyeződésnek útját állják, az újat kibővítik

A hulladékszállítási kedvezmények megváltoznak, s bevezetik a 80 literes edényt is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!