Hírek

2016.07.13. 13:10

Mászófal rönkből, alagút fűzfából, kavicsos út mezítlábasoknak - Átépítik a Vizslaparkot, lesz rekortán pálya is

Zalaegerszeg - Futópálya, mezítlábas sétaösvény és elkerített kutyafuttató is lesz a Vizslaparkban, ha megvalósulnak a város tervei.

Szabó Judit

A közgyűlés a Vizslapark fejlesztését is célul tűzte ki az európai uniós források felhasználásával. A legutóbbi ülésen született döntés szerint pályázatot nyújtanak be arra, hogy, a Vizslaparkot 207 millió forintos ráfordítással, százszázalékban pályázati támogatásból alakítsák át.

A Kisvizsla játszóteret a jelenlegi eszközök megtartása mellett kibővítenék, szemben pedig a fiataloknak találkozásra, pihenésre alkalmas teret hoznának létre sok paddal, ivókúttal, esőbeállóval.

A Nagyvizsla „Matáv" játszótere megszűnne, ehelyett egy ligetes rész szolgálná a gyerekek kikapcsolódását. A Kneipp-ösvény kövein mezítláb lehet majd sétálni, fűzfa alagutakon átbújni, fatörzsből készült mászófalra kapaszkodni.

Csabai Alex és Rufusz a Vizslaparkban. A park felújítása után a kutyások és az ebektől legszívesebben távolságot tartó városlakók is találnak itt kikapcsolódási lehetőséget a tervek szerint. Fotók: Pezzetta Umberto

A parkban az utakat sem hagyják a jelenlegi állapotban. Az észak-déli forgalmat lebonyolító kavicsos út – ahol most a göröngyök, kiálló gyökerek miatt nehéz sétálni, pláne babakocsit tolni vagy biciklizni – funkcióját egy lábakon álló, emelt, galvanizált acélrácsból készülő sétaút venné át.

A tervekben a sportlehetőségek jelentős bővítése szerepel: a meglévő labdapálya többfunkcióssá alakítása, egy 400 méteres, egysávos rekortán futópálya kiépítése, valamint erősítésre szolgáló felnőtt játszóeszközök telepítése.

A pályázati kiírás szerint valamilyen gazdaságfejlesztő elemet is be kell építeni a programba. Ennek egy faépület létrehozásával tennének eleget, ami kerékpáros pihenőként működhetne vagy büféként, kávézóként. Az épületet padokkal és  asztalokkal vennék körül, itt lenne a parkőr bódéja (az új létesítmények megóvása miatt szeretnének parkőrt foglalkoztatni), és az önkiszolgáló kerékpárszerelő állomás.

A Vizslaparkban helyet kapna még egy elkerített kutyafuttató agility eszközökkel és itatóval, a gázfogadóállomás melletti részen. A fejlesztésnek célja az is, hogy ne csak a kutyások uralják a parkot, mint most, hanem a sportolók, a gyerekes családok is  használhassák anélkül, hogy a kutyák elriasztanák őket.

Az átalakítás során fákat nem vágnak ki, az idős és beteg fákat  is megpróbálják megmenteni, állt a jóváhagyott előterjesztésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!