Hírek

2017.03.13. 19:05

Veszélyben a szennyvízprogram - mindenki másképp értelmezi?

Veszélybe került Felsőszenterzsébet és néhány további falu szennyvízprogramja, mert a benyújtott pályázat feltételeit a megváltozott irányító hatóság másként értelmezi.

Gyuricza Ferenc

A 19 állandó lakossal rendelkező Felsőszenterzsébet Alsószenterzsébettel és Kerkakutassal kötött konzorciumot, így pályáztak a 2000 lélekszám alatti települések számára kiírt szennyvízkezelési projektre, ami 85 százalékos támogatással járna együtt. A konzorciumra azért volt szükség, mert a pályázati feltételek közt szerepelt az 50 lakóegyenérték megléte. Időközben a pályázat irányítása a megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól átkerült az Államkincstárhoz, s ott már úgy értelmezik: az 50 lakóegyenértéknek nem közösen, hanem pályázó településenként kell meglennie. Ezzel a falvak elvesztik nyerési esélyeiket, ezt már közölte is velük a az Államkincstár. Felsőszenterzsébeten és a többi érintett településen sorra hívják össze a falugyűléseket.

A község lakói becsapva érzik magukat - mondta a falugyűlésen a többiek nevében is a képen balról elöl látható Nyakas Ferenc
Fotó: Gyuricza Ferenc

A község lakói átverve érzik magukat, de nem csak a pályázati feltételek újraértelmezését fogadják értetlenül. Változott a pályázati önrész is, az első tájékoztatón 150 ezer forint önrészt vázoltak fel előttük - azaz úgy tudták, hogy sikeres pályázat esetén ennyivel kellene hozzájárulniuk a projekthez -, ám az összeg azóta minimum 285 ezerre nőtt. Emiatt a pályázat visszavonása mellett döntöttek, s helyette társulási formában igyekeznek megoldani a szennyvízkezelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!