Hírek

2016.12.07. 16:16

˝Magyarságélményt˝ kaptak

Nagykanizsa – A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolájának diákjai az adai Műszaki Szakközépiskola vendégei voltak – tájékoztatta lapunkat Farkas Tünde, a nagykanizsai oktatási intézmény pedagógusa.

Horváth B. Attila

Mint azt a tanárnő elmondta, most a 12. a és a 12. d osztály tagjai látogathattak el a szerbiai településre.

– Az osztályfőnökök is velünk voltak: Tóthné Piriti Zsuzsanna és Nagy László – bocsátotta előre Farkas Tünde. – Végzős évfolyamról lévén szó, nemrég tanultak a trianoni békéről, mely során a Délvidéket is elcsatolták. Még nem jártak azon a részen, de nagyon szerették volna a vajdasági magyarok életét megismerni. Az indulás előtt felkészültünk a Vajdaság történetéből és tájékozódtunk az interneten, hogy milyen helyeket nézzünk meg. Útközben pedig meghallgattuk egymás kiselőadását.

A tanárnő elárulta: Adán, az iskolában már nagyon várták a kanizsai csapatot. A gyerekek és a kísérő tanárok sok mindent megtudhattak az ottani oktatásról, így például azt is, hogy az adai magyar gyerekek alig tanulnak magyar történelmet, érettségizniük sem kell belőle.

Ezúttal két osztály látogathatott el a Délvidékre, a csapat a zentai városháza előtt
Fotó: Farkas Tünde

A látogatás keretében egy, a kanizsaiak és a vendéglátók közti labdarúgó-mérkőzésre is sor került. A mieink tisztességesen játszottak, de sajnos a hazaiak jobbak voltak. Igaz, az iskolai válogatottal játszani egy osztály csapatával – nos, ez semmi esetre sem nevezhető egyenlő esélynek.

A cserhátis fiatalok a kirándulás során meglátogatták az adai városházát is. A nagyteremben megismerkedtek Ada történetével, azzal, hogyan alakult a lakosság nemzetiségi aránya, milyen gazdasági tevékenység folyik a városban. A katolikus templomban egy hitoktató beszélt nagyon érdekesen a város katolikus közösségéről és a templomról. Ezután az ortodox templomhoz mentek. Ott az iskola szerb tanárnője – aki szépen beszélt magyarul – mutatta meg a vendégeknek a szerb lakosság templomát.

Az adai Műszaki Iskolában az igazgatónő, Gilice Hilda és helyettese vezette végig a társaságot.

– Az iskola Ada egyetlen középiskolája és bár a városban a magyarok aránya meggyőző, de nem csak magyarok, hanem szerbek is járnak ide, így vannak szerb nyelvű osztályok is – tette hozzá Farkas Tünde. – Délelőtt és délután is van tanítás, mert kevés az osztályterem a diákok számára. Benézhettünk a tantermekbe, belelapozhattunk a tankönyvekbe, a naplókba, és meglátogattuk a tanműhelyeket is. Rácsodálkoztunk az új CNC-gépre, a sok gépet felsorakoztató gépészeti kabinetre, továbbá a mienkénél kicsit fejletlenebb autószerelő műhelyre.

A cserhátis delegáció felkereste még Zentát és Szabadkát, Kosztolányi városát. Elmentek a szabadkai piacra, ahova Nagykanizsáról is sokan járnak vásárolni, ruhákat, fűszereket, csokoládét. Érdekes volt a nagy forgatagban sétálgatni, nézelődni.

A tanárnő jelezte: hazafelé az elmúlt napokról beszélgettek. Kiderült, mindenki számára nagy élmény volt, hogy még mindig vannak olyan városok, falvak, ahol a magyar többség megmaradt. Több helyen az idősek nem is tudnak szerbül, s a gyerekek is csak az iskolában tanulják az állam nyelvét. Így aztán nagy nehézségük van a továbbtanulásnál, mert szerbül tanulni az egyetemeken, főiskolákon nem egyszerű dolog. Mégis, ennek ellenére is megtartják magyarságukat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!