Hírek

2016.09.19. 13:06

Magyarok kenyere adományozó nap - Zalában 83 gazda 21,6 tonna búzát adott

Zalaegerszeg – Idén a tavalyinál jóval több, 21.640 kilogramm búzát adományoztak a zalai gazdálkodók a Magyarok kenyere programban a rászoruló gyermekintézményeknek.

Hajdu Péter

Ezt hétfőn ismertették a Göcseji Múzeumban megtartott Magyarok kenyere program adományozó napján. A rendezvénynek helyt adó múzeum igazgatója, Kaján Imre egy személyes élményét megosztva közölte, hogy kevés lélekemelőbb dolog létezik, mint a 2011-ben Korinek László professzor által elindított Magyarok kenyere program. Az igazgató egy erdélyi útra emlékezett, amelynek során Déván meglátogatták Böjte Csaba testvér gyermekotthonának gondozottjait.

Az ünnepségen Tolvaj Márta alpolgármester szólt a mindennapi kenyér jelentőségéről, amely ősidőktől fogva az ember testi, és jelképesen lelki tápláléka. Megköszönte a gazdák adományait, s bejelentette, a megyeszékhely környékén mezőgazdasági termelést folytatók a tavalyi 500 kilóval szemben idén nyáron már 15.400 kilogramm búzát adományoztak karitatív célokra.

Süle Katalin köszönetét fejezi ki a gazdáknak, mellette Tolvaj Márta, Györe Edina és Kaján Imre Fotó: Katona Tibor

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke a termelőknek ugyancsak köszönetét fejezte ki, s elmondta, idén a megyét olyan időjárási viszontagságok sújtották, amik megkérdőjelezték az adományokból várható búza mennyiségét. Ennek ellenére a zalai gazdálkodók az ügy iránti lelkesedésből szinte erejükön felül is vitték a búzát a megyében három helyen kijelölt gyűjtőpontokra. Zala megyében összesen 83-an adtak búzát erejükhöz mérten, de már többen is voltak, akik 1 tonnánál nagyobb mennyiséggel járultak hozzá a jótékonysági célokhoz. A megyében így összesen 21.640 kilogramm búza gyűlt össze, amiből 12.984 kilogramm lisztet őröltek. Ebből 4 tonnát külföldre adományoznak, mintegy 9 tonnával pedig a megyében működő négy intézmény tevékenységéhez járulnak hozzá. Az intézmények nevében Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója mondott köszönetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!