Hírek

2016.02.22. 12:35

Magyar kórházakban akarnak magyar betegeket gyógyítani az ápolók

Nagykanizsa – Miért van az, hogy képzett ápolók tömegesen hagyják el a szakmát, vagy ugyan maradva abban, de külföldre távoznak?

Horváth-Balogh Attila

A fenti kérdést dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főorvos-főigazgatója tette fel hétfőn az ápolónők nemzetközi napja alkalmából az egészségügyi intézményben tartott ünnepségen.

A kitüntetettek és a kitüntetők. A hátsó sorban balról jobbra Proszenyák Lászlóné ápoló, Péter Zsuzsanna ápolási igazgató és dr. Brünner Szilveszter főigazgató, az első sorban pedig Varga Lívia, Fehér Ottóné, Jámbor Jenőné és Csík Györgyné ápolók láthatóak

– Azt gondolom, az egyik válasz a felvetésre, hogy az egészségügy nem találja a helyét a világban – válaszolta is meg kérdését a főigazgató a Piarista Iskola Kamarakórusának ünnepséget felvezető szép műsora után. – A XXI. században ugyanis a kitágult világnak, az internetnek köszönhetően a betegek többet tudnak lassan a betegségükről, mint maguk az orvosok, vagy az ápolók, ezért a szakma kezdi elveszíteni bábáskodó jellegét, morális válságba került. A helyzetet rontja, hogy nem kapja meg azt a megbecsülést sem, amit meg kellene kapnia. Az ápolóknak gyakran megalázó körülmények között, alacsony bérezés mellett kell naponta csodát művelniük a betegágyak mellett. Ezek azok az indokok, melyek külföldre, vagy más nemzetgazdasági ágba kényszerítik szakembereinket. Az elmúlt évben több, mint 20 ápoló távozott az intézményből, többek közt külföldre is, de a többség maradt – folytatta a főigazgató. – Ha az eszünk vezérelné a lépteinket, mi is elmennénk külföldre. De minket a szívünk vezet, mi magyar embereket akarunk gyógyítani magyar kórházban, magyar körülmények között.

Az ápolókat az önkormányzat nevében Tóth Nándor alpolgármester is köszöntötte. Végül a főigazgató elismerést adott át Csík Györgyné, Fehér Ottóné, Jámbor Jenőné, Proszenyák Lászlóné és Varga Lívia ápolóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!