Hírek

2017.04.07. 12:15

Hosszú sorok várhatók a letenyei átkelőnél

Letenye – Tegnap nulla órától valamennyi schengeni külső határon, így a letenyei átkelőn is megszigorították az ellenőrzést. Mint köztudomású: ezt egy uniós rendelet írja elő a magyar hatóságok számára is.

Pásztor András

– A schengeni külső határok átlépésekor (ki- és belépéskor egyaránt) minden európai uniós tagállam polgárát kötelesek vagyunk ellenőrzés alá vonni, ami alapvetően az úti okmányok vizsgálatát jelenti – mondta Péter Gábor alezredes, a ZMRFK Határrendészeti Szolgálatvezetője. – Korábban ilyen ellenőrzésre az uniós állampolgárok esetében csak szúrópróba szerűen, kockázatelemzés alapján került sor.

Mint megtudtuk: az okmányokat először beszkennelik, majd összevetik a nemzeti, illetve nemzetközi adatbázissal, ami a lopott, jogellenesen használt, elveszett vagy érvénytelenített iratokat listázza.

– Az új eljárási rend az okmányok elektronikus ellenőrzése miatt hosszabb időt vesz igénybe, így a határátkelőhelyeken hosszabb várakozásra kell számítani – hangsúlyozta Péter Gábor alezredes, aki hozzátette: aki nyáron szeretné elkerülni a tumultust, az a régi letenyei közúti határátkelőhelyet is igénybe veheti az átkeléshez.

Tegnap már szigorított ellenőrzés volt a letenyei határátkelőhelyen. Szántó János határrendész éppen Nagy-Sívó Ilonát szondáztatja Fotó: Szakony Attila

Tegnap délelőtt egyébként még gyér volt a forgalom, de a szigorított ellenőrzés miatt – okmányok és csomagok ellenőrzése, illetve az alkoholszonda használata –  előfordult, hogy így is feltorlódott pár autó. A nyári hónapokban sokkal hosszabb várakozásra kell felkészülni, jóllehet az uniós előírás – speciális esetekben – lehetőséget ad a könnyített eljárásra, azaz ha több kilométeresre duzzad a kocsisor vagy több órásra növekszik a várakozási idő, akkor a határrendészet eltekinthet a szigorú ellenőrzéstől.

Tegnap már szigorított ellenőrzés volt a letenyei határátkelőhelyen. Szántó János határrendész éppen Nagy-Sívó Ilonát szondáztatja Fotó: Szakony Attila

Információink szerint maga a rendőrség is felkészül a nyári rohamra, ezért mobilvécéket helyeznek majd ki a határátkelő mellé, illetve ha túl meleg lesz, vizet is osztanak majd. Emellett – az ellenőrzések gyorsítása érdekében – mobil okmányleolvasó berendezéseket is kapnak a határon dolgozó rendészek, hogy például a buszok utasait ne kelljen leszállítani a járműről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!