Hírek

2016.05.03. 16:00

Legtöbb fagykár az almát érte - Kit illet a kárenyhítés?

Körülbelül egy hete söpört végig az országon és megyénken is az a hidegáramlat, ami a mínusz 4-5, vagy annál is alacsonyabb hőmérséklettel fagykárokat okozott.

Hajdu Péter

A károk felmérése jelenleg is folyamatban van, a kárenyhítés szabályai szerint tizenöt napon belül kell jelenteni azoknak, akik kárenyhítésre jogosultak. Szakemberekkel beszélve már látszik, hogy elsősorban a gyümölcsösökben, szőlőkben, jelentős terméskiesésekre lehet számítani.

– A területemnek körülbelül a hetven százalékán idén nem lesz étkezési minőségű alma. Ezen belül vannak olyan részek, ahol ipari alma sem terem majd, annyira elfagyott a leendő termés. Két-három héten belül eldől, hogy pontosan mekkora területet érintett a fagy. Van, ahol kívülről nem látszik az apró gyümölcskezdeményen a fagyás, csak ha kettévágom, akkor látszik, hogy barna a belseje. Az ilyen termés megpuhul, és előbb-utóbb leesik. Sajnos pont a legérzékenyebb fejlődési stádiumban érte a gyümölcsöst a fagyhullám – mondja Bognár Tibor, a megyeszékhely közelében levő mintegy kilenc és fél hektáros, nagyrészt almából, illetve körtéből álló gyümölcsösben.

Bognár Tibor abban reménykedik, hogy ahol még maradt virág, ott termés is lesz

Hozzátette, fajtánként is különbség tapasztalható a károsult fák között. A golden típusú almái hátrébb voltak a fejlődésben. Több volt rajtuk a virág, itt-ott még most is virágzanak, ezekből még várható termés.

A sort lehetne még folytatni, nagyon sok kisebb-nagyobb gazdálkodót ért fagykár a múlt héten. Mint Horváth Gyulától, a Zala Megyei Kormányhivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási főosztályvezetőjétől megtudtuk, a kárbejelentések folyamatosan érkeznek.

– Eddig 54 gazdálkodó összesen 203 hektárról jelentett be fagykárt a megyében. A fagykárt szenvedett területek zöme, közel 130 hektár, almaültetvény, ezt a szőlő követi 28 hektárral, és a körte közel 26 hektárral. A megye minden pontjáról érkeztek ezek a bejelentések, és a legnagyobb árutermelő gyümölcsösök közül még nem is szerepel közöttük valamennyi. Az említett számok nem véglegesek, a fagykárbejelentések folyamatosan érkeznek. A bejelentést csak elektronikusan, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal internetes honlapján lehet megtenni, a fagykár észlelését követő tizenöt napon belül – mondta a főosztályvezető.

Elfagyott gyümölcsök

Megkérdeztük, tulajdonképpen kik tehetnek bejelentést, illetve kik számíthatnak kárenyhítésre, és mikor?

– A kárenyhítésnek több feltétele van. Egyrészt akkor kell kárbejelentést tenni, ha a fagykár hatására legalább harminc százalékos hozamcsökkenés várható. Az eddigi bejelentők nagy része egyébként több mint ötven százalékos mértékű hozamcsökkenést becsült, de van köztük százszázalékos is. A megyében több éve nem volt ilyen mértékű tavaszi fagy. Egyrészt azok jogosultak kárenyhítésre, akik területalapú támogatásban is részesülnek, és tagjai a kockázatkezelési rendszernek. Szántóföldi kultúra esetében legalább 10 hektáros területnagyság, szántóföldi zöldségnél 5 hektár, és gyümölcsültetvény esetében legalább 1 hektár az ehhez szükséges birtoknagyság, s feltétel az is, hogy a gazdálkodók be is fizették a kárenyhítési alapba a számukra előírt hozzájárulást. Ez gyümölcsültetvény esetében hektáronként 3 ezer forint. Azok is részt vehetnek a kárenyhítésben, akiknek a birtoka ugyan kisebb az említett területméreteknél, de úgy döntenek, hogy befizetnek az alapba, és vállalják ezt hároméves időtartamra. Most egyelőre a kárbejelentések ideje van itt, ezt követően pedig külön kérvényezni kell a kárenyhítés kifizetését, amire november 30-ig van lehetőségük a gazdálkodóknak – közölte a szabályokról Horváth Gyula.

Borsfai karácsonyfatelepén az elfagyott hajtásokat mutatja Bódi Kálmán. Több év munkája lett oda

Kevéssé köztudott, de egyes fenyőfajok sem viselik jól a fagyot. Így aztán jelentős károkat szenvedtek el a karácsonyfatermelők is: azok a fák, melyeknek a friss, idei hajtásai megfagytak, nagy valószínűséggel mennek a tűzre.

– Habár Borsfán, a falu legmagasabb pontján van a karácsonyfatelepem, mégis számos fa friss hajtásait elpusztította a múlt heti fagy – hallottuk a Nagykanizsán élő Bódi Kálmántól, aki beleznai származású lévén, szinte beleszületett a karácsonyfatermelésbe. – De érdekes, hogy az egyes fajok nem egyformán viselték az internetes oldalak szerint –1, –2, saját adataim alapján azonban –6, –7 Celsius fokos lehűlést. A konkolor fenyő korábban hajtó faja ronggyá fagyott, s így jártak a duglászfenyők és a lucfenyők egyes fajai is. Becsléseim szerint az 1500 darabos ültetvényből körülbelül 300 fa károsodott, s ezek idén már nem hoznak új hajtásokat. Ráadásul ez már a 3. év volt, amikor így jártak a fák, belőlük már sohasem lesz szép karácsonyfa. Mennek a tűzre, tavaly is háromszázat kivágtam a tavalyelőtt elfagyottakból. Vártam egy évet, reméltem, hogy talán helyrejönnek, de nem... Az idei károm körülbelül 600 ezer forint itt, Borsfán, de hasonló helyzetet tapasztaltam a beleznai ültetvényben is. Ott van olyan termelő, aki csak Nordmann-fenyőt termel, az ő kára 100 százalékos, mert az a faj még érzékenyebb... Nyolc-tíz év alatt válik eladhatóvá – esetükben tehát ennyi idő munkája lett az enyészeté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!