Hírek

2016.12.21. 14:08

Leépíti dolgozóit a kanizsai gyár

Nagykanizsa – Nem túl szép karácsonyi ajándékkal lepte meg dolgozóit a hét elején a General Electric (GE) kanizsai gyára. Úgy tudjuk: mintegy húsz, a LED fényforrás részlegen dolgozótól vettek érzékeny búcsút.

Pásztor András

A General Electric nagykanizsai gyárában történt elbocsátásnak nem is a mértéke riasztó, sokkal inkább az a tendencia, amit a jövőre vetít. Merthogy a dél-zalai városban 2013-ban éppen azért kezdék fejleszteni a LED-es fényforrások részlegét, hogy idővel „felszívja” azokat a dolgozókat, akik jelenleg még a normál lámpagyártás területén dolgoznak.

De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra, mi is történt az elmúlt években. Először 2009. novemberében írtunk arról, hogy a hagyományos izzólámpákra vonatkozó egyre szigorúbb uniós előírások és az ebből fakadó keresletcsökkenés miatt 1300 dolgozó munkahelye vált bizonytalanná a kanizsai gyárban. Később – a megrendelések időleges növekedése miatt – csökkent ez a szám, de így is több száz dolgozó került az utcára. Aztán 2012 elején már arról szóltak a hírek, hogy a GE Kanizsán alakítaná ki LED-lámpa összeszerelő üzemét. Egy évvel később – mintegy kétmilliárd forintos beruházással elkezdődött az intelligens fényforrások gyártása, illetve összeszerelése. Tavaly nyáron pedig már arról szóltak a hírek, hogy a kanizsai gyár LED részlegét szeretnék tovább bővíteni.

Közterületi lámpatestek várnak összeszerelésre a GE kanizsai gyárában. Kevesebb a megrendelés Fotó: Szakony Attila

Két héttel ezelőtt éppen ezért meglepetésként robbant a hír, miszerint 300 embert rúgnak ki a GE Current – elsősorban LED-es és egyéb energiatakarékos világítótestek és világításirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozó – részlegétől, mivel a cégóriás Londonba telepíti a fejlesztési központot.

Információink szerint a hét elején a budapesti központban el is kezdték a dolgozók elbocsájtását, de nem csak ott, hanem a kanizsai gyárban is tucatnyi munkatárssal közölték: nincs tovább!

Úgy tudjuk: a nagykanizsai gyár dolgozói közül többeket váratlanul ért az elbocsájtás, noha egy belső tájékoztató levélből már napokkal korábban tudni lehetett a leépítésről. Hétfőn többen is könnyeikkel küszködtek, miután közölték velük a rossz hírt. Állítólag a elbocsájtottak között olyan munkatársak is vannak, akik több évtizede a gyár dolgozói voltak. A hírek szerint az elküldött dolgozók – a ledolgozott évek függvényében – végkielégítést és egyéb juttatásokat is kapnak.

A tendencia a jövőre nézve nem sok jót ígér, Kanizsa vonatkozásában pedig még inkább riasztó. Pár éven belül ugyanis teljesen megszűnhet a normál lámpagyártás és ha a GE nem fejleszti, bővíti a LED-es részleget – márpedig a mostani leépítések nem ezt vetítik előre –, akkor a városvezetés nem lesz irigylésre méltó helyzetben, hiszen több száz vagy ezernél több munkanélkülivel kell számolni.

A leépítéssel kapcsolatban kerestük a GE üzletági illetékeseit. Kérdéseinkre az alábbi írásos választ kaptuk.

„„A GE energetikai startupcége, a Current versenyképessége növelése érdekében koncentráltabb működést előirányzó, szervezeti átalakítással járó intézkedéstervezetet jelentett be november 30-án, melyről konzultációt folytatott a munkavállalók képviselőivel. Az intézkedések keretében a GE a Fényforrás üzletágba integrálja a Current – a fényforrás- és alkatrészgyárakkal közös telephelyen működő – nagykanizsai és zalaegerszegi gyárait. Mint minden gyárban, a létszám itt is folyamatosan változik a várható rendelésállomány függvényében. Az eddigi Current üzemben a 2017. évre előrejelzett vevői kereslethez igazítják a létszámot, ennek keretében nem csoportos létszámcsökkentésről tájékoztattak néhány érintett dolgozót – a kanizsai gyár teljes létszámának körülbelül egy százalékát.

Hogy ez az egy százalék, pontosan hány főt jelent, azt újabb kérdésre sem árulta el a GE illetékese. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett Magyarország mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!