Hírek

2017.09.04. 18:00

Szomszédolás a szociális otthonokban

Az intézményi férőhely-kiváltással összefüggő látogatásról tájékoztatta lapunkat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SzGyf) Zala Megyei Kirendeltsége. A beszámolót az alábbiakban közöljük.

ZH

Nagy meglepetés várta a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény búcsúszentlászlói és a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény magyarszerdahelyi lakóit, hiszen népes vendégsereg érkezett hozzájuk Vaspör községből.

A kis településről 23-an keltek útra, hogy találkozhassanak - többek között - azokkal a lakókkal, akik várhatóan 2018. decembertől már Vaspörben fognak élni. Az intézmények ugyanis részt vesznek az EFOP Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése - intézményi férőhely kiváltás című pályázati felhíváson. A projekt részeként 12 fő értelmi fogyatékos személy támogatott lakhatás keretében kiköltözik az intézményből a településre, hogy ott - több-kevesebb segítséggel - önálló életet éljenek, ezáltal egy kis közösség aktív tagjaivá váljanak.

Ódor Richárd és Virt Gyuláné intézményvezetők köszöntötték a vendégeket, akik bejárták az intézményeket, találkozhattak, beszélgethettek, ismerkedhettek a lakókkal és az őket segítő, gondozó dolgozókkal. A látogatás során a vendégek megismerhették az intézményeket, bepillantást nyerhettek a mindennapokba, a fogyatékosságról, a fogyatékos emberrel kapcsolatosan számos információval, tudással lettek gazdagabbak.

A látogatás végén közös énekléssel búcsúztak el egymástól.

A vendégek nem érkeztek üres kézzel, hiszen saját készítésű süteményekkel kedveskedtek leendő szomszédaiknak. Felemelő érzés volt látni, hogy Vaspör - mint leendő befogadó település - lakói mennyire nyitottan, szeretettel, barátsággal közeledtek az intézmény ellátottjai felé.

Vendégek és vendéglátók - a találkozó elősegítette egymás megismerését, elfogadását Fotó: SzGyF

Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója úgy fogalmazott: nagyon fontos állomás volt a mai együttlét egymás megismerésének, elfogadásának elősegítése érdekében, hiszen azokkal az emberekkel találkozhattak a vaspöriek, akikről eddig csak beszéltünk nekik lakossági fórumokon, mostantól pedig arcot, mosolyt, gesztust is társíthatnak egy-egy ember mellé.

A vaspöri közösség felkészítése a változásra egyértelműen és visszavonhatatlanul elkezdődött. Sok település példát vehetne e kis község befogadó hozzáállásáról, empatikus készségéről. A vaspöriek pozitív élményein felbuzdulva Zalaháshágy és Zalacséb lakói is ellátogattak Magyarszerdahelyre, hogy megismerjék azokat a fogyatékos személyeket, akik a projekt keretében szintén élhetnek a támogatott lakhatás lehetőségével. Ez utóbbi 2 település lakói is befogadó, elfogadó hozzáállásukról tettek tanúbizonyságot - tájékoztatott az SzGyf.

Nyitottan, szeretettel, barátsággal közeledtek
az ellátottakhoz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!