Hírek

2017.08.03. 18:00

Ollóvágta, könyvtárhasználat, tájfutás - Olvasótábor kisiskolásoknak Landorhegyen

ZALAEGERSZEG Húsz kisiskolás vesz részt az Útravaló című olvasótáborban, amelyet a héten tartanak a landorhegyi József Attila Városi Tagkönyvtárban.

Dezse Anna

Az érzékenyítő tábor főként hátrányos helyzetű gyerekeknek szól, de azok is részt vehetnek az egyhetes programban, akik a tanév során jól tejesítettek a különböző könyvtári játékokon. Melyek természetesen ugyancsak az olvasással voltak kapcsolatosak.– Az Olvasó Manó játékunkat 7-14 éves gyerekeknek hirdetjük meg, és a lényege az, hogy ajánlunk 3-3 könyvet a jelentkezőknek, korosztálytól függően, amit el kell olvasniuk egy tanév alatt. A résztvevők jutalma, hogy egy író-olvasó találkozóra invitáljuk mindannyiukat. A legtöbb könyvet elolvasó kisdiákokat pedig könyvjutalommal buzdítjuk arra, hogy továbbiakban is „olvasó manók” maradjanak – ismertette Jagasicsné Bogatin Mária táborvezető.A nyári tábor is elsősorban természetesen arra hivatott, hogy a gyerekek körében még inkább népszerűsítse az olvasást.

A résztvevők mindegyike a könyvtár olvasótábori klubjának tagja, és van, aki már sokadjára fordul meg itt. Délelőttönként más-más történetet ismerhetnek meg a kisiskolások, akik a táborvezetők segítségével felfedezhetik azok tanulságát, mondanivalóját. Délután a könyvtár helyes használatát tanulmányozzák, valamint a mesékhez kapcsolódó programokban vehetnek részt. A tematikában szerepelt tájfutás - itt a kicsiknek térkép alapján kellett megkeresniük az útvonalon elrejtett könyvborítókat -, részt vettek drámafoglalkozáson, és a hőségben strandolásra is jutott idő. A hét vége felé vendégük lesz Stift Zoltán Angelico atya, valamint ellátogatnak Szombathelyre, a Kámoni Arborétumba is.

Ősszel meg tudják majd mondani, mi volt a legszebb nyári (olvasmány)élményük - Fotó: Pezzetta Umberto

- Pályázatok útján valósíthattuk meg a tábort, de segítségünkre volt a város, illetve az Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány is - folytatta a táborvezető. - Van olyan program, amit évről évre szinte kikövetelnek a gyerekek, ilyen a Lengyák István által tartott Ollóvágta, ahol különféle figurákat, állatokat készíthetnek papírból.

- Most először vagyok a táborban, minden foglalkozás nagyon jó - vélekedett Petrovics Gábor. - A legjobban azt szeretem, amikor délelőttönként meséket olvasunk.

Frankovics Gréta Lujzának a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház programja tetszett leginkább:

- Az idősekről beszélgettünk, például hogy hogyan tudunk nekik mi gyerekek segíteni. Jól érzem magam, a történetek közül, amiket itt olvastunk, Az aranykorsó című mese volt a kedvencem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!