Hírek

2017.02.12. 10:15

Külterületi, de fontos utakat újítanának fel

Letenye – Az önkormányzat pályázatot nyújtott be 3 külterületi mezőgazdasági út felújításához.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Farkas Szilárd polgármester elmondta: az egyedutai városrésztől a Fényesi-kavicsbányához, továbbá a Mura-folyó letenyei szakaszán lévő, a helyiek szójárása szerint a „nagy kanyarhoz" vezető utakról van szó. Ebben a térségben, a Mura környezetében számos holtág és volt bányató található, melyeket ma horgászati célra hasznosítanak.

– Azt gondolom ezért, hogy a projekt keretében megvalósítandó beruházás turisztikai szempontból is fontos Letenye és térsége számára, mert a felújítandó külterületi utakról lehet megközelíteni egyrészt a gáton belüli NATURA 2000 védelem alatt álló területeket, másrészt az út mentén és mellett kíván a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a közeljövőben fejlesztéseket megvalósítani. Az innováció a Mura Nemzeti Program része – mondta el a polgármester.

A benyújtott pályázat pozitív elbírálása esetén a 3,4 kilométer hosszúságban felújítandó utak zúzott kő alapot kapnak, melyek hosszú távra biztosítják a biztonságos közlekedést, de emellett nyílt árok kialakításával a bel- és csapadékvízelvezetési problémákat is meg kívánják oldani. A projekt összköltsége meghaladja a 113 millió forintot. Az útrekonstrukció támogatja a helyi agrárgazdaságot, hisz a felújítandó útszakasz mentén hét gazdálkodó dolgozik, továbbá segíti a környezeti értékek megőrzését, és a természethez közeli turisztikai tevékenység ösztönzését. S nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a Mura védműveit (gát, töltés) a fejlesztendő útszakaszokról lehet megközelíteni, így az szolgálja az esetleges árvízi védekezés közvetlen munkálatait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!