Hírek

2015.05.14. 14:02

Különdíjat kapott a zalakarosi Szilágyi Cukrászda Muskotályos sült alma fagylaltja

Zalakaros – Az Év Fagyija versenyre elkészített Muskotályos sült alma fantázia névre hallgató fagylalttal a Szilágyi Cukrászda különdíjat nyert.

Benedek Bálint

A többi nevező közül a fürdővárosban működő üzlet némiképp kakukktojásnak számított, ugyanis nem közvetlenül a Balaton mellett fekszik, a verseny kiírói ennek ellenére engedélyezték az indulást, hiszen a település a Balatoni régió megbecsült tagja. Szirmai Judit cukrász és férje, Szirmai Attila valamint segítőjük, Magyar Judit két féle finomsággal az Alma Szimfónia fantázianevű, muskotályos almaszósszal ízesített sült alma fagyival valamint Mámoros Gesztenye névre hallgató, vörösboros meggyel gazdagított gesztenye fagyival nevezett.

- Imádom az almás pitét, ráadásul a gyümölcs egész évben elérhető, ebből jött az ötlet, s szinte azonnal elkezdődött a kísérletezés – mesélt az előkészületekről Szirmai Judit cukrász a Szilágyi Cukrászda egyik tulajdonosa. – A tejes, tejszínes alaphoz fahéjas sült almát adtunk, ezzel nagyon kellemes íz világot értünk el. Az első néhány verzióban a fagyiba került még tészta és karamell is, a vendégek tetszését ugyan elnyerte, de a jobb hatás kedvéért tovább tökéletesítettük a receptet.

A zalakarosi csapat speciális, kellemesen édes almaszósszal tette ellenállhatatlanná a fagylaltot. Az öntetbe került finom balatonboglári muskotályos bor, melynek alkoholtartalmát elgőzölték, de a zamat megmaradt, az apróra vágott almadarabokat pedig lágy karamell öleli körbe. Szirmai Judit és segítői itt nem álltak meg, alma és leveles tészta felhasználásával élethű rózsát tettek a fagylalt tetejére.

- Minden apróságra figyelni kellett, hiszen a szakma krémje a színre, az illatra, az ízre, az állagra, a díszítettségre, de még a kreativitásra is figyelt, amikor döntött – tette hozzá a fagylaltkészítést Olaszországban tanuló cukrász. – A természetes anyagok felhasználásával készült kézműves fagylaltunk végül teljesen lenyűgözte a zsűrit, akik különdíjjal jutalmaztak bennünket. Megtisztelő egy ilyen komoly viadalon az élmezőnyben végezni. A kézművesség számunkra egyet jelent az egyediséggel, nyitottak vagyunk az újdonságokra, hiszen gyakran használunk többek között levendulát, bazsalikomot és bodzát is.

Szirmai Juditék most minden erejükkel az év fagylaltja viadalra készülnek, melyre május 27-ig lehet jelentkezni. A kötelező alapanyag a sárgabarack, ám emellett saját ötleten is dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!