Hírek

2013.01.11. 15:46

Külföldön próbálná ki magát Magyar Bálint

Lenti - Az ember a színpadon elsősorban önmagával versenyez, s csak aztán méri magát össze a többiekkel - mondja Magyar Bálint színész-énekes, a budapesti Madách Színház társulatának tagja. A most 35 esztendős előadóművész negyedik éve látható Raoul-ként az Operaház fantomjában.

Gyuricza Ferenc

A Lentiből elszármazott, az ország közönsége előtt elsőként a Barátok közt című televíziós sorozat Szilágyi Lórántjaként bemutatkozott, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen énekművészként végzett színész szerepei mellett jelenleg már a második diplomájának megszerzésére készül.

Budapesten, a Színművészeti Egyetem televíziós adáskészítő szakán tanul, ahol felvételről a vágáson át a kamera előtti szereplésig szinte minden belefér a tananyagba. Azt mondja, nem készül pályamódosításra, ám is látja, hogy borzasztóan nehéz úgy érvényesülnie az embernek Magyarországon, ha csupán egyetlen szakmához ért. A televíziós műsorkészítés egy alternatíva lehet számára, ám bármit is akarna kezdeni abban a szakmában, mindenképpen iskolával megtámogatva szeretné elérni, s nem egy tehetségkutatóból vagy valóságshow-ból bejutva.

 

 

- Az éneklés valószínűleg végigkíséri az életemet, hiszen egy hónapnál hosszabb időt sosem hagytam még ki, de mint sokan mások, időnként én is kompromisszumokra kényszerülök - indokolja döntését. - Bár a színpadon fantasztikusan érzem magam, ám nem az énekes szerepeimből élek, nem azokból származik a fő jövedelmem. Nagyon sok szinkronfelkérést kapok, dokumentumfilmek narrátoraként találkozhatnak a hangommal, rajzfilm-sorozatokban szerepelek, s ritkán ugyan, de azért egy-két szinkron-énekes szereppel is megtalálnak. Emellett reklámfilmekben is látható voltam már. 

Magyar Bálint azt mondja, énekes-színészként ma nagyon nehéz boldogulni Magyarországon, s ez sok összetevő miatt alakult így. Egyrészt érzékelhető, hogy az embereknek egyre kevesebb pénze jut kultúrára, kulturálódásra. Bár a musical a gazdasági válság ellenére is kedvelt műfajnak számít, időnként mégis előfordult, hogy az Operaház fantomját részben üres székek előtt játszották, amire a Madách Színházban korábban nem volt példa. A független produkciók szintén finanszírozási nehézségekkel küzdenek. Ennek színpadon álló emberként nem látja pontosan az okát, lehet rossz menedzselés vagy akár elrontott üzleti terv következménye is. Azt viszont, hogy mennyire nincs pénz, saját bőrén is érzi. Nyáron főszerepet játszott a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon bemutatott Érinthetetlenek című pop-musicalben, amelynek szervezői mind a mai napig tartoznak a művészeknek.

 

 


- A színházi szakma is átalakulóban van - folytatta a fiatal színész. - Sokan úgy gondolják, ma csak sztárnevekkel lehet nézőt vonzani a színházba, ráadásul ezeknek a sztárneveknek nem is kell feltétlenül színészeknek lenniük. Erről gyakran beszélgetek a kollégáimmal, s azt tapasztalom, hogy senkinek sem esik jól, de mindenki félti azt a kevéske lehetőségét, ami még van, így inkább csendben marad. Én viszont egyre szókimondóbb vagyok. 35 évesen most vagyok abban a korban, amikor kezd beérni a hangom, s érzek is magamban elhivatottságot, hogy a karrieremet megalapozzam. Voltam meghallgatáson az operában, de arra a lírai baritonra, amivel én rendelkezem, ott nincs szükség, maximum a kórusban. Így azt tervezem, külföldön próbálok szerencsét. Nem azért, mert a kórus számomra nem lenne megfelelő, a megbecsülés miatt. Külföldön a kórusban is megbecsültebb egy énekes, mint idehaza szólistaként. Bár azt vallom, hogy minden elismerés ugyanannyit ér, így akár az itthoni taps, mosolygás és gratuláció is, csak abból az ember nem vesz egy kiló kenyeret a boltban. Most érzem tehát az, hogy érdemes lenne elindulnom külföldön. 
Magyar Bálint hozzáteszi, bár gondolatai erős pesszimizmusra utalhatnak, ám belőle inkább a bizalmatlanság beszél. Saját függetlensége, karrierje, létbiztonsága érdekében határozta el magát, hiszen itthon is keres annyi pénzt, amiből meg tud élni, tudott karácsonyi ajándékot vásárolni a szeretteinek, s még hitelt sem kellett felvennie. Azt azonban leszögezi, nem azért akar dolgozni, hogy este fáradtan, elgyötörten bezuhanjon az ágyba, majd reggel kezdje elölről a szélmalomharcot. Jogos emberi igényként csak arra vágyik, hogy a megkeresett pénzt utazásra, nyaralásra, egyéb élvezeti cikkekre fordíthassa. 







Magyar Bálintot Lenti önkormányzata a közelmúltban tartott város napi ünnepségen pro urbe díjjal tüntette ki. Az indoklás során többek között azt is elhangzott: bár karrierje ma már a fővároshoz köti, ennek ellenére gyakran visszajár Lentibe, a kapcsolatot továbbra is tartja egykori lakóhelyével, itt maradt családjával, barátaival és ismerőseivel. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!