Hírek

2015.11.09. 19:40

Közönségszavazás! Ki kapja az idei Prima-díjat?

A VOSZ Zala Megyei Szervezete immár hagyományosan Zalai Prima Díjakat ad át a művészetek, a tudomány és a kultúra egyéb területein kimagasló eredményeket elért, maradandót alkotó zalaiak körében.

A szavazás november 16-án délelőtt 9 óráig tart

Ismerje meg a jelölteket:

Dr. Alotti Nasri

A Zala Megyei Kórház szívsebészetének osztályvezető főorvosa palesztin család gyermekeként látta meg a napvilágot 1958-ban, Damaszkuszban. Ifjúsága jelentős részét egy jordániai menekülttáborban töltötte. Miután kiderült, hogy édesanyja szívbeteg, elhatározta, hogy orvos lesz, tanulmányai helyszínéül hazánkat választotta. 1994-ben dr. Papp Lajos tanítványaként részt vett a zalai szívsebészet létrehozásában, 1998 óta vezeti az osztályt. Az elmúlt 21 évben ő maga 4 ezer életmentő műtétet végzett, a csapat pedig több mint 10 ezret. Egyetemi docens, 17 éve tanít a pécsi egyetemen, angol nyelven is vezet szemináriumokat. Zalaegerszegért Díjas (2002), Év Zalai Embere díjas (2005), idén a megyeszékhely díszpolgárává választották. Tagja több hazai és nemzetközi szakmai szervezetnek, a MOK területi etikai bizottságának elnöke.

Deák Varga Dénes főépítész

1953. november 15-én született Kaposváron, ma is ott él. Kilenc éve Nagykanizsa város főépítészeként dolgozik. A budapesti Műszaki Egyetemen 1978-ban építészmérnöki karon szerzett diplomát. Ezután szülővárosában kezdett el dolgozni, 13 éven keresztül egy tervezőirodában településtervezőként számítottak a tudására. A rendszerváltást követően a Somogy megyei önkormányzatnál nyolc évig dolgozott, majd újabb nyolc esztendőt magántervezőként tevékenykedett. E mellett Nagyatád főépítészi tisztségét is ellátta. Az építőipar válságával párhuzamosan a magántervezői lehetőségei is beszűkültek, ekkor érkezett a dél-zalai városba. Többek között az Erzsébet tér felújításában segített. A Város- és Faluvédők Szövetsége a Kanizsán a helyi védelem érdekében kifejtett szakmai tevékenységét 2010-ben a rangos Podmaniczky-díjjal ismerte el.

Foki Veronika színésznő

1986-ban született Szombathelyen egyenesen a zene közepébe. A szülei pedagógusok, de a családban mindenki a zene, a tánc, a színház szerelmese. Így senkit nem lepett meg, hogy 3 évesen kijelentette: „Énekes-táncos-komikus színésznő szeretne lenni”. Szombathelyen zenei tagozatos általános iskolába járt, gimnáziumban érettségizett, felvételizett a Színművészetire. De a sors közbeszólt, a Hevesi Sándor Színházba vezényelte. 2004-ben ott állt a kedvencei előtt a felvételin és fel is vették a Nádasdy Kálmán Színészképző Stúdióba. 2007-ben szerződött le a színházba. Abban az évben színész II., majd 2009-ben színész I. diplomát szerzett a Pesti Magyar Színiakadémián. 2005-től résztvevője a Falujárás operett előadásainak, 2008-tól a Kvártélyház színházi előadásainak. Ebben az évadban a fővárosi Madách Színházban játszik.

Gála Társastáncklub Egyesülete - Kuzma Péter vezető

A Gála Társastáncklub Egyesület 1998 júniusában alakult Kuzma Péter, Kuzma Renáta táncpedagógusok és professzionális táncosok vezetésével azért, hogy a társastáncot népszerűsítse, fejlessze az ifjúság mozgáskultúráját és a tehetséges táncosokat a táncsport versenyekre felkészítse.

A Gála ma már Európa legnépesebb formációs táncklubja, 13 csoportjában 230-an táncolnak 5-től 28 éves korig. Formációs bajnokságon először 2000-ben indultak. A bajnoki címet zsinórban egymás után ötször nyerte el felnőtt „A” csapatuk és szintén ötször végeztek az élen a junior kategóriában is a Gála táncosai. Kuzma Péter a Népművelődési Intézettől kétszer érdemelte ki a legjobb táncpedagógusnak járó díjat és ezt a nívódíjat elnyerte a Gála ötfős tanári gárdája is.

Horváth Attila a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója

1957-ben született a Zala megyei Almásházán. Szülei nyugdíjas pedagógusok. Nős. Felesége is tanár. Gyermekük Zsuzsanna tájépítész mérnök. Az általános iskolát Nagykapornakon, a középiskolát a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban végezte. 1981-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika-fizika szakán kapott középiskolai tanári oklevelet. Ugyanitt 1987-ben számítástechnika kiegészítő szakon kapott diplomát. 1999-ben BME “Közoktatási vezető” képzésén pedagógus szakvizsgát tett. 1981-ben, jelenlegi munkahelyén, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban kezdett tanítani. 1993-tól a gimnázium igazgatója, amely intézmény folyamatosan az ország egyik legeredményesebb középiskolája.

Társadalmi megbízatásai: Gimnáziumok Országos Szövetsége Elnökségének tagja, ZALAMAT Alapítvány kuratóriumának tagja, Arany János Tehetséggondozó Program Intézményeinek Egyesülete Ellenőrző Bizottságának tagja, Közép-Európai Informatikai Diákolimpia magyarországi szervezőbizottságának tagja, Az Informatika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, valamint Nemes Tihamér OKSzTV és OKASztV Regionális Versenybizottságának vezetője, Informatika szakértő

Kitüntetései: Miniszteri Dicséret (1989, 1996); Tarján Rezső díj (1996); Köztársasági Érdemkereszt Arany Fokozata (2002); Bonis Bona - A Nemzet Tehetségeiért Díj (2013); A Magyar Matematika Oktatásért Díj (2015)

Jakobovics Árpád (zeneművészet)

Jakobovics Árpád hegedűművész-tanár 51 éves, a vajdasági Zentán született. Adán nőtt fel, Újvidéken végezte közép-, és felsőfokú tanulmányait. Az újvidéki zeneakadémián művésztanári oklevelet szerzett. Először Szabadkán tanított, majd 1990-től három éven keresztül az újvidéki operaház zenekarában volt hegedűs. Ezt követően költözött Magyarországra, ekkor Baráth Zoltán invitálására érkezett Nagykanizsára, ahol a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola hegedű tanára lett. Zenészként a Nagykanizsai Szimfonikusok mellett Zalaegerszegen és Pécsen a szimfonikus zenekarban is játszott. Rendszeresen számított tehetségére a kanizsai tanári vonósnégyes. Hegedűtanári pályája mellett 1994 óta ifjúsági vonószenekart vezet, melyben több korosztály is képviselteti magát. Az együttes tíz év elteltével felvette Strém Kálmán híres koncertrendező nevét. Több diákja választotta hivatásul a zenei pályát, néhány közülük Európában dolgoznak. Nagy eredménynek tartja, hogy 2005-ben Nagykanizsa oktatásáért elismerésben részesült. Közbenjárásának köszönhetően a zeneiskolán belül több külföldi együttessel ápolnak testvérkapcsolatot.

Keszthelyi Jenő intarziaművész

A Lentiben élő Keszthelyi Jenő intarziaművész, novellaíró sok éve foglalkozik a fából alkotott képek művészetével. A nyugalmazott faipari mérnök már egyetemi évei alatt részt vett a kulturális és irodalmi életben és ez a ragaszkodás azóta sem szűnt meg.

-  A furnér-interzia készítés módját autodidakta módon fejlesztettem ki. Majd az emberi arc ábrázolásába kezdtem, ami amit annak bonyolultsága miatt nehéz kivitelezni, de az eddig elkészített több mint 300 intartiaportré bizonyítja, hogy ez sem lehetetlen - mondta.

Nagy sikert ért portrésorozata a magyar vadászmúlt kiválóságairól. A portrék mellett több száz vadképet is készített. A képzőművészeti alkotások mellett horgász és vadász novellái rendszeresen jelentek meg a szaksajtóba. Számos díjat nyert el alkotásaival, amiket országszerte láthatott kiállításokon a közönség. A művész ma is aktív.

Lehota János (irodalom)

Lehota János 1943-ban született Szentesen. Édesapja halála után a család Nagykanizsára költözött. A Landler Jenő ma Batthyány-gimnáziumba járt, ahol 1961-ben érettségizett. Az ELTE-n szerzett magyar-történelem szakos középiskolai tanári diplomát 1967-ben, majd még abban az évben egykori alma máterében állt fel a katedrára. A Batthyányban 38 éven keresztül, 2005-s nyugdíjba vonulásáig tanított. 1977-ben szocialista kultúráért díjat kapott, 25 évvel később a város kultúrájáért elismeréssel jutalmazták. Második alkalommal jelölik a Zalai Príma Díjra. Gazdag, tartalmas tanári pályát tudhat maga mögött – ahogy ő fogalmazott – a tanárt a diákok minősítették. Imádta a hivatását, munkája során több irodalmi megoldandó elemzési kérdéssel találkozott. Katona József Bánk bán című művének magas szintű értelmezése 1997-ben jelent meg, mely az egyetemeken szakirodalomként ajánlott tanulmány. A kötet folytatásán pedig most is dolgozik.

Szűcs Valdó atléta

Szűcs Valdó atléta Zalaegerszegen született  és 10 évesen kezdett el atletizálni. Az idén 20 esztendős fiatalember annak ellenére, hogy néhány hete Angliába költözött, ahol megkezdte egyetemi tanulmányait  továbbra is a Zalaszám-Zalaegerszegi Atlétikai Club versenyzője. Eddigi pályafutása során 28 országos bajnoki címet szerzett,  korosztályos országos csúcstartó  60 méteres, és 110 méteres gátfutásban. 2010-től egészen 2015 ig Kámán Ferenc edzővel  dolgozott együtt, az idén, vagyis  2015-ben döntőt futott az U23-as Európa-bajnokságon, ahol 8. lett. Ugyancsak 2015-höz kötődik egy másik fontos esemény is Szűcs Valdó életében, hiszen első felnőtt világversenyére is kijutott a Prágában rendezett   fedettpályás Európa-bajnokságra. Októberétől Angliában (Bath-ban) folytatja  sportpályafutását, és a tanulmányait is. James Hillier és Malcolm Arnold edzők készítik fel, akik a korábbi világklasszis brit gátfutó, Colin Jackson munkáját is irányították.

Zsovár Anita (népművészet)

Zsovár Anita 1965. május 20-án született Nagykanizsán, majd 1983-ban érettségizett a Batthyány-gimnáziumban. Az ELTE matematika-fizika szakán 1988-ban diplomázott ezt követően pedig a mohácsi két tannyelvű gimnázium jóvoltából egy ösztöndíj keretében egy évet töltött Párizsban. Hazatérve négy évet tanított Mohácson. Azonban mivel hiányzott az otthon és a katedra, visszatért, s 1994 óta a Batthyány-gimnázium matematika tanára. A Zala megyei Népművészeti Egyesület egyik táborában a gébárti tónál 1994-ben Bordásné Kishonti Erika jóvoltából ismerkedett meg a gyapjú szövéssel. Később szövő szakoktatói képesítést szerzett. 1995-től 15 éven keresztül vezette a HSMK szövő műhelyét, amit kisebb megszakítás után most ismét irányít. 2002-ben népi iparművész címet kapott. Munkáit rendszeresen zsűrizteti, folyamatosan vannak kiállításai, egyéni illetve szakkörök számára egyaránt. Szeretettel és önzetlenséggel próbálja meg átadni azt a tudást tanítványainak, amit ő szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!