Hírek

2017.06.12. 20:24

Közmunkás sérült meg a kiálló vashuzaltól

A keszthelyi járási ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt közvetítői eljárásra utalta egy óhídi férfi ügyét.

Zalai Hírlap

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a férfi a kerítésépítés során betonaljzatokat helyezett el a telek szélén, melyekből vashuzalok álltak ki, de megszegve a vonatkozó munkavédelmi szabályokat, nem jelölte, illetve nem szüntette meg a kiálló betonvasak okozta veszélyhelyzetet. Ez volt az oka annak, hogy 2016. augusztus 29-én egy ott dolgozó közmunkás beleesett az épülő kerítésből kiálló vashuzalba, amely a hasfalába fúródott, neki súlyos sérüléseket okozva. A kerítést építő férfi a rendőrségi kihallgatásakor a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A férfi közvetítői eljárás lefolytatását kérte, melyhez a megsérült közmunkás is csatlakozott. A keszthelyi ügyészség ez alapján az ügyet közvetítői eljárásra utalta. A közvetítői eljárás – más néven mediáció – lényege olyan megállapodás létrehozása a bűncselekmény elkövetője és sértettje között, melynek célja az elkövető megbüntetése helyett a bűncselekménnyel okozott sérelem orvoslása, következményeinek jóvátétele. A felek által kezdeményezett, vagy hivatalból is elrendelhető eljárásban harmadik személy (mediátor) előtt történik meg a sértett jogos érdekeinek érvényesítése az elkövető és a sértett közti írásbeli megállapodás révén. A közvetítői eljárás alkalmazására csak olyan, a törvényben meghatározott kisebb súlyú bűncselekmények esetén kerülhet sor, melyeknek van sértettje, illetve amelyek elkövetését a terhelt beismerte és hajlandó az okozott sérelem sértetti igények szerinti jóvátételére. Jellemzően azon bűncselekmények vonhatók ide, melyeknél a sértetti sérelem orvoslása fontosabb érdek az állam büntető igényénél. A mediátor által lefolytatott közvetítői eljárás rendezi a sértett és a terhelt közti konfliktust, ily módon az úgynevezett helyreállító igazságszolgáltatás eszköze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!