Hírek

2017.02.23. 15:21

Tíz mázsánál is több kivit osztottak szét Becsehelyen

Becsehely – Termelői felajánlásból tíz mázsánál is több kivit csomagoltak el és adtak át időseknek, illetve gyermekes családoknak az önkormányzat munkatársai a napokban.

Horváth-Balogh Attila

A felajánlást a Tatabányán élő apa és fia, Miklós Ákos, illetve Miklós Ákos Márton tette, akik a becsehelyi-polai Kis-hegyen közel 4 hektárnyi területen termelnek kivit. A lédús (s nem mellesleg a külföldről érkező kivihez képest sokkal zamatosabb) gyümölccsel a község időseinek és gyermekes családjainak akartak kedveskedni.

– Miután az iskolagyümölcs létező fogalom, ezért vetődött fel bennünk a gondolat, hogy a kereskedelmi forgalomban kívánatos méretnél kisebb, ám teljesen hibátlan és ugyanúgy fogyasztható kiviket a becsehelyi gyerekekhez juttatjuk el – hallottuk Miklós Ákos Mártontól. – Sajnos, a korán érkező fagy miatt elég sok gyümölcs maradt a töveken, mert már nem volt idejük megnőni, amellett, hogy ennek a sokszorosát sikerült értékesítenünk.

Ma Iványi József falugondnok hordta szét a kivicsomagokat. Vitt Huszné Tamás Andreáékhoz is, képünkön a két és fél éves ikerpár egyik tagja, Arnold örült a gyümölcsnek Fotó: Szakony Attila

Németh Géza, Becsehely polgármestere érdeklődésünkre elmondta, először meglepődött, amikor Miklós Ákosék felhívták a felajánlással, de persze, örömmel fogadta azt. A polgármesteri hivatal dolgozói és a technikai állomány néhány tagja kivonult a hegyre és két napon át mást sem csináltak, csak kivit szedtek. Így sikerült tizenvalahány mázsára való gyümölcsöt összegyűjteniük.

– Ezt a kollégák szortírozták és csomagolták – folytatta Németh Géza. – Az idősek napján a község szépkorújai kaptak a kivi-adományból, most pedig a gyermekes családoknak vittünk belőle, egészen pontosan 255 14 év alatti gyermeknek. Természetesen, az idősek napi osztás óta is tovább érett a gyümölcs, így mostanra már igen édes, finom, zamatos lett.

Ma Iványi József falugondnok hordta szét a kivi-csomagokat. Vitt Huszné Tamás Andreáékhoz is, ahol a két és fél éves ikerpár, Dominik és Arnold örült a gyümölcsnek.

– Szoktak enni kivit a gyerekek és szeretik is – jelentette ki Andrea. – A papa kertjében van egyébként, de nem mindig szokott sikerülni a fagy miatt. Úgy hogy, köszönjük szépen a gesztust...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!