Hírek

2016.11.24. 10:56

Kiváló minőségűek a zalai fenyők - Az Operaház előtt is surdi karácsonyfa díszeleg

Surd - A dél-zalai kistelepülésről származó 10 méter magas nordmann fajtájú fenyőfa áll majd a fővárosi Andrássy úton a Magyar Állami Operaház impozáns épülete előtt.

Benedek Bálint

A környező települések fái kivételesen jó minőségük miatt országszerte kedveltek, s egy hónappal karácsony előtt a környéken minden gazda szorgalmasan dolgozik a területén.

Ottjártunkkor minden hegyháton szinte megállás nélkül dolgoztak a motoros láncfűrészekkel a termelők. Egymás után dőltek ki a tűlevelesek, a legnépszerűbb évek óta a nordmann, de ezüst-, és a hagyományosnak mondható lucfenyő is kedvelt. A surdi domboldalban senki sem fáradt el, persze igyekezniük kellett, hiszen a kereskedők teherautóra pakolták a legszebb példányokat. A dunántúli városok mellett a legtöbbet a fővárosban értékesítik, de Debrecenben is lehet kapni zalai fenyőt.

Általában a két méteresek keresettek, de templomokba, áruházakba, s olykor a külön megrendelések, így például az operaház kedvéért néhány tíz méterest is megőriztek. A település polgármestere, Kanász János rendszeresen kiveszi a részét a munkából, ezúttal is szorgalmasan dolgozott, szerinte a környékbeli településeken élők számára a fa olyan, mint másnak a kukorica vagy épp a búza termesztése - a megélhetés jó részét ez jelenti.

- A környéken termelt fák titkát a talaj, a klíma és az emberek szakértelme adja - folytatta. - A magas minőséget képviselő nordmann esetében kettő vagy három éves csemetét ültetünk ki, utána akár tíz (!) éven át is gondozni kell, hogy kivételesen csodás fát „szüretelhessünk.” Folyamatos gondoskodást igényel, egyre több kártevő bukkant fel, ezek ellen permetetéssel védekezünk, de ugyanilyen fontos, hogy a körülötte felcsapó gazt is eltüntessük. Az igazán precíz gazdák arra is sok időt fordítanak, hogy időnként formára alakítsák a növényeket. Ha ezt nem tennék, akkor szabálytalanul fejlődne, amit a tökéletességet kereső árus nem választ ki.

Kanász János hozzátette: az előző évhez képest egyelőre úgy tűnik nem emelkedett a fenyő ára. Budapesten a kereskedők a minőségi fajta esetében akár 7000 forintot is kérhetnek méteréért, az ezüst 5000 forintba kerül, mind közül a lucfenyő a legolcsóbb, ami 3000 forintot kóstálhat a piacokon.

- Drágasága ellenére még mindig a nordmann viszi a prímet, hiszen nem csak formás és könnyen díszíthető, hanem akár egy hónapig a lakás dísze lehet, anélkül, hogy egyetlen tűlevelet veszítene - fűzte hozzá a polgármester. - Minőségüket óvja, s a szállításukat is megkönnyíti, hogy egy direkt erre a célra kifejlesztett fenyőkötöző gép műanyag hálóba csavarja a fákat.

A környezetvédők hatására néhány éve megjelentek az úgynevezett földlabdás fenyők, melyeket nem vágnak ki, hanem élő növényként lehetnek ékei az otthonoknak. A faluvezető szerint viszont ezt a megoldást a vásárlók mindössze öt százaléka választja, főleg azok, akik családi házban élnek, s van elég helyük kiültetni a kertbe. Persze minden igyekezetük ellenére így is könnyen elképzelhető, hogy nem húzza sokáig egy, a fa számára idegen, tápanyagban eléggé szegény talajban. Ugyanebből a szempontból valamint kényelmi megoldásból sokak műfenyő mellett teszik le a voksukat.

- Tudunk olyan vásárlóról, aki a műanyag fenyőfa mellé mindig beszerez egy igazit is, hiszen azt a kellemes, természetes illatot semmi nem pótolhatja - így Kanász János. - Szerencsére a piacot ez a jelenség nem érintette. Megjelent némi olcsóbb, silány minőségű fenyő Romániából, de a Surdról, Beleznáról, Liszóból és Nemespátróból származó állománnyal soha nincs probléma, egészen az ünnepekig mindegyik gazdára talál.

A surdi Tóth Sándorné és Vajda József most ugyan a faluvezetőnek segítettek, de a saját portájukon ők is „fenyőznek”. Szerintük a termesztés egyfajta életforma, s bár rengeteg odafigyelést igényel, sőt olykor bosszankodással is jár, ám a hétköznapjaik fontos részévé vált.

- Nyugodtan mondhatom többes számban, csak kötelességből nem tudnánk ápolni, gondozni a területünket, ez egyfajta rajongás - tette hozzá Tóth Sándorné. - A karácsony előtti időszak valóban feszített tempóban zajlik, de az ünnepeken kicsit mi is hátradőlhetünk, hogy újult erővel fogjuk bele a következő évi teendőkbe.

Azért, hogy ebben az időszakban nyugodtan dolgozhassanak a helyi polgárőrség és a rendőrséggel karöltve fokozottabban figyeli a településeket valamint azok környékét, hiszen ilyenkor a tolvajok is garázdálkodnak.

- Néhány éve volt olyan gazda, akinek az éj leple alatt közel háromszáz fáját kivágtak, óriási kárt okozva - vette át a szót ismét Kanász János. - Bár a termelők bekerítették a területeiket, ám ez csak a vadaktól védi meg a fenyveseket, melyek különösen szeretik a friss fenyőrügyeket. Amióta viszont megszerveződött a polgárőrség, akik éjjel-nappali szolgálatot teljesítenek, sőt a rendőri jelenlét is sokkal aktívabb az év végéig, ettől szinte teljesen megszűntek a lopások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!