Hírek

2017.03.07. 19:30

Minisztériumi kitüntetés az óvoda részére

Csesztreg - Szakmai munkája elismeréseként Kincses Kultúróvoda címmel tüntette ki a csesztregi nevelési intézményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Gyuricza Ferenc

A kitüntető cím elnyerésére - amihez anyagi támogatás is társul - most második alkalommal írt ki pályázatot a minisztérium kulturális államtitkársága. A csesztregi óvoda a múlt esztendőben emléklapot kapott, ezúttal viszont egyike lehetett az ország azon 12 intézményének, amelyek jogosulttá váltak a Kincses Kultúróvoda cím viselésére.

- Nagyon örülünk ennek a kitüntetésnek, hiszen megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk a nevelési elveinket, illetve a pedagógiai programunkat illetően - kommentálta lapunknak a hírt az óvoda vezetője, Cseke Erika. - A cím elnyerésére pályázni kellett, ebben mutathattuk be tevékenységünket, jövőbeli céljainkat.

Cseke Erika azt is elmondta: a minisztérium azon plusz tevékenységeket és erőfeszítéseket ismerhette el, melyekkel az általános óvodai feladatokat - például az anyanyelvi fejlesztést - igyekeznek kiegészíteni. Nagyon fontosnak tartják például a hagyományőrzést, a néphagyományok ápolását, és e téren rengeteg tevékenységgel egészül ki a nevelési programjuk.

A kitüntetett intézménybe jelenleg 18 településről - köztük Vas megyei falvakból is - összesen 73 gyermek jár. Képünkön Bedőné Lőrincz Valéria óvodapedagógus a Pillangó csoportosok körében Fotó: Gyuricza Ferenc

- Sajnos egyre inkább az a jellemző, hogy a falvak lakói csak nehezen juthatnak hozzá kulturális szolgáltatásokhoz - magyarázta az óvodavezető. - Ennek a hátránynak leküzdése érdekében próbálunk bizonyos intézményekkel kapcsolatot tartani, s együttműködni. Ilyen többek közt a zalaegerszegi Griff Bábszínház, mellyel sikerült megállapodnunk, hogy bérletes előadásokat tartanak a számunkra, de színházi és táncprogramok is vannak, amiken folyamatosan részt veszünk.

Az óvodavezető elmondása szerint hasonlóan jó a kapcsolatuk a térségben alkotó kézművesekkel, a népi kismesterségek gyakorlóival, valamint a helyi művészekkel is. Megemlítette a fazekas Csótár Rezsőt, a településen elő festő Zsupán Józsefet és a helyi civil szervezeteket, köztük azt a színjátszó csoportot, aminek a tagjai betlehemes játékkal teszik évek óta izgalmasabbá és érdekesebbé a karácsonyvárás időszakát. Óvodai programjaik színesítésére interaktív foglalkozásokat, várlátogatásokat és kirándulásokat is szerveznek, ez utóbbiak egyik állandó célállomása a Göcseji Falumúzeum, amit nagyon kedvelnek a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!