Hírek

2017.09.01. 11:38

Kitűnő borok készülhetnek

Jó az idei évjárat és a tavalyinál több bor készülhet - hangzott el a PE Georgikon Kar szakmai napján, ahol helyi nemesítésű szőlőkkel ismerkedhettek a termelők és szakmai tanácsokat kaptak.

Keszey Ágnes

Hagyományosan minden ősz  elején találkozóra hívják a kutatók a termelőket. Így volt idén is, pénteken találkoztak  egymással a PE Georgikon kar cserszegtomaji szőlőtelepén,  a szőlőfajta bemutatón.

– A Georgikon Karnak és a cserszegtomaji kutatótelep a hallgatóknak és az oktatóknak gyakorlati bázist jelent, de emelett  elsődleges célunk az is, hogy megismertessük a termelőkkel a kornak megfelelő és a nemesítési programunk során született új fajtákat- szólt a szakmai napról  Szabó Péter PhD hallgató, aki Szládovics László telepvezetővel, borásszal együtt vezette a szakmai napot.

- Mindenképpen ki kell emelni dr. Bakonyi Károly nevét, aki elindította nálunk a nemesítési folyamatot 1949-ben az olaszrizling nemesítésével. A cserszegi fűszeres az egyik legjobban sikerült fajtánk: Magyarországon a második legnagyobb termőterülettel rendelkezik.

A szakmai nap kezdetén mécsest gyújtottak  dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékére szobránál - képünkön  a cserszegtomaji telep vezetője, a Da Bibere Borlovagrend tagja: Szládovics László-Fotó. Keszey Ágnes

Számos más fajta is jelentős: mint például a Pátria vagy a Rozália – mindkettő olaszrizling és tramini keresztezéséből származik. A Corvinust is ki lehet emelni, ez sokkal gazdagabb cukortartalmat tekintve, mint az előző két fajta, ez olaszrizling és ezerjó valamint olaszrizling és szürkebarát szülőpároktól származik. A vörösbort adó szőlőfajták nemesítése viszont még gyerekcipőben jár nálunk, ami viszont nagyon ígéretesnek tűnik, az a Messiás, ami a Dunáj és a merlot keresztezéséből jött létre.

Úgy gondoljuk, hogy az lesz a jövőben a célkitűzés, hogy a fiatalok felé nyissunk: ez a fajta a gyümölcsös jellegeket megőrzi, ugyanakkor nagyon jó savakat tartalmaz. Ezt a fajtát a közeljövőben be is jelentjük állami elismerésre - mutatott be néhány jelentős, egyetemi nemesítésű fajtát a szakember.

Szabó Péter mutatta be a Georgikonon nemesített szőlőfajtákat - kezében az egyik legújabb, a Messiás- Fotó: Keszey Ágnes

A szakmai napon nem csak szőlőfajtákkal ismerkedhettek az érdeklődők, hanem szakmai és növényvédelmi tanácsokat is kaptak, s természetesen megvitatták, milyen szüretre számíthatnak.

- Az idei év nagyon kedvező lesz, - nyilván a szárazság azért közrejátszott- de szerencsére az összes nagyobb járvány elkerülte az országot és a téli, illetve tavaszi fagyokat sem szenvedték meg annyira a szőlőültetvények.  A tavalyi évben 2,8 millió hektoliter volt a bortermelés, idén ez várhatóan 5-10 százalékkal emelkedik,  akár a 3 millió hektolitert is megugorja- mondta el dr. Szabó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!