Hírek

2017.09.01. 15:58

Kisjátékfilmet rendezett egy kanizsai tinédzser

NAGYKANIZSA Peschek Ignácról, az 1920-as évek kiváló hegedűművészének kalandos életéről készített 17 perces kisjátékfilmet Lendvai Kristóf. A 15 éves, talpraesett rendező jórészt tehetséges kortársai közül választotta ki a film szereplőit.

Benedek Bálint

Lendvai Kristóf ötletéről a forgatás kezdete előtt beszámolt lapunk, ezért a helyi moziban tartott premierről sem hiányozhattunk.A kanizsai zenetörténetet kutató Kocsis Katalin igazi gyöngyszemre akadt a helyi újságok lapozgatása és tanulmányozása közepette. A főhős, Peschek állítólag Szarajevóban született, de Nagykanizsára egy cseh katonai alakulat önkénteseként keveredett még 1917-ben, hogy aztán néhány évre letelepedjen.

A jóképű, snájdig, jól öltözködő, úriasan viselkedő, harminc év körüli fiatalembert azonnal befogadták. A férfi élete váratlan fordulatot vett, amikor pénzhamisítás gyanújával őrizetbe vették.Kristóf a Kanizsa TV-ben egy riportban hallott a moziba illő sztoriról, s egy hirtelen ötlettől vezérelve, érdekes, némi fikcióval átitatott forgatókönyvet írt.

A közösségi összefogás ékes példája a kanizsai  17 perces kisjátékfilm, amit a helyi moziban is  bemutattak. A történetre Kocsis Katalin lelkes  nyugdíjas könyvtáros talált ra, ebből írt izgalmas  forgatókönyvet egy 15 éves tinédzser, Lendvai Kristóf Fotó: Gergely Szilárd

Lendvai Kristóf évek óta készít kisfilmeket olyan tehetséges nagykanizsai fiatalokkal, akik színjátszóként, versmondóként számos rendezvényen és versenyen megfordultak már. Ők alkotják az Imperator Stúdiót. A csapat első sikere a Hajsza az életért című kisfilm volt, amely Szombathelyen, a 2016-os Savaria Filmszemlén különdíjat hozott rendezőjének, mint a versenybe beválogatott filmek legfiatalabb alkotójának.A 15 éves tehetséges fiatalember a Kanizsa TV-vel együttműködésben rendezte meg a kisjátékfilmet. Szereplői a Batthyány gimnázium diákjai, a Piarista gimnázium drámatagozatos tanulói, a Vabababa művészeti iskola, valamint a Honvéd Kaszinó városi diákszínpadának tagjai közül kerültek ki.

A 15 éves Lendvai Kristóf kisjátékfilmet rendezett Fotó: Gergely Szilárd

A film főcímzenéjét és betétdalának zenei alapját Pomázi Attila komlói zenetanár készítette kolléganője, a hegedűs Egriné Kordé Ágnes közreműködésével, a Csárdáskirálynőből származó betétdalt pedig Cseke József, a Batthyány gimnázium énektanára, kórusvezetője adta elő.– A válogatás során fontos szempont volt, hogy a film szereplőinek, amatőr színésznek ne olyan szerep jusson, ami távol áll a személyiségüktől – avatott be a részletekbe az ifjú rendező.

– Azt szerettem volna, ha a fiatalok átérzik a megformált karaktereket, akiben láttam ezt a fajta tüzet, szerepet kapott.

A kisjátékfilmet a kanizsai moziban széles vásznon láthatta először a közönség, azóta a helyi televízió is többször vetítette, s felkerült a népszerű internetes videomegosztó portálra. A rendező, ötletgazda Lendvai Kristóf többször látta a kész alkotást, ám a premier őt is meghatotta.– Egy év kemény munkájának gyümölcse készült most el, s most az összes stábtaggal együtt elégedettek lehetünk – mondta a vetítés után az ifjú rendező.

– Bár büszke vagyok az eddigi filmjeimre, de a Peschekkel most talán még egy szinttel feljebb léphettünk. Szeretném megmérettetni magunkat hazai filmszemléken és alig várom már a kritikákat. Főleg az építő jellegűeket, mivel abból állandóan lehet tanulni, következtetéseket levonni, ugyanis a kanizsai siker után egyértelműen folytatom a munkát. Mert nem árulok el nagy titkot, de újabb témákon dolgozom.A többnyire fiatalok alkotta társaság számára óriási kihívást jelentettek a forgatások. Számos kanizsai és környékbeli helyszínen vették fel a jeleneteket, Kristóf vezetésével kiegyensúlyozott, ám fárasztó napokat töltöttek a beállítások tökéletesítésével.

A forgatás egyik pillanata. Fiatalok közreműködésével  készült el a film. A rikkancs szerepében Németh Csongor,  Pescheket Szalai Patrik alakította, az operatőr  Jancsi László, a Kanizsa TV munkatársa volt Fotó: Gergely Szilárd

– Az extra terhelést szerencsére jól bírták a fiatalok, pedig kezdésként 14 órán keresztül forgott a kamera – tette hozzá a rendező. – Ráadásul az egyik jelenetben a főszereplőt alakító Szalai Patriknak ruhástól kellett átúsznia egy csatornát, s könnyedén megoldotta a feladatot.Patrikra, a Honvéd Kaszinó városi diákszínpadának lelkes tagjára először csak segítőként tekintett a rendező.– Aztán eltelt néhány hónap, A makrancos hölgy című darabban nyújtott alakításom megragadta őt, és ekkor egyenesen a főszerepet ajánlotta fel – mondta a fiatal. – Azonnal igent mondtam, a forgatókönyv ugyanis számos izgalmas akciójelenetet tartogatott számomra. A kihívás szorgalommal is párosult, az olvasópróbára már megtanultam a szövegeimet és megpróbáltam kellő komolysággal venni az akadályokat.Patrik a precíz előkészületek után izgatottan vetette bele magát az éles munkába, a forgatások, ahogyan arra előzetesen számított is, jó hangulatban teltek.

– Kihívás volt, hogy amíg a színpadon olykor rögtönözhetek és alakíthatom a szöveget, ebben az esetben teljesen kötött volt a szöveg, valamint a mozgás – folytatta. – Szintén meglepetésként ért, hogy olykor a történetben ugrálva vettük fel a jeleneteket, persze ebből a néző semmit nem vett észre.Szalai Patrik hozzátette: szimpatikus volt a karaktere, amivel sikerült teljesen azonosulnia. Tetszett a fiatal férfi életútja, egy titokzatos, megosztó, ám mégis szabad művészlélek, akinek a Nagykanizsán töltött évei krimibe illő jeleneteket produkáltak.S egy jó krimiből nem hiányozhat a bűncselekményt felderítő, dörzsölt rendőrkapitány sem, akit a versmondó és diákszínpadi tag, Micsinai Dominik alakított.

– Dr. Kiss Lajos szerepe megkövetelte, hogy egy szikár, kemény figurát vegyek fel, ami számomra szokatlan volt elsőre, de megszerettem – mesélte a tinédzser fiú. – A film nemcsak remek történetet dolgozott fel, de a kameramunka, a helyszínek és kosztümök mind egységessé tették a megjelenését.A képi megjelenítésért Jancsi László, a Kanizsa TV operatőre felelt, aki szintén kihívásként tekintett a feladatra.

– Már csak azért is, mert a 2017-es környezetből bő száz évet ugrottunk vissza az időben – mondta Jancsi László. – Nem vagyunk profik, hiszen nincs olyan eszközparkunk, amivel ezt gördülékenyen áthidalhattuk volna. Némi hibát leszámítva a közös összefogásnak hála autentikus környezetet teremtettünk. A bemutató után valóban mindenki úgy érzi, hogy egy szinttel feljebb léptünk. Nagyon örülök, hogy egy ilyen lelkes fiatalembernek fontos a filmkészítés, s ebben nagy alázattal és elhivatottsággal dolgozik.Az egyetlen felnőtt szereplő a Batthyány gimnázium énektanára, Cseke József volt, aki büszke arra, hogy a tanítványa filmjében szerepelt.– Énekelnem kellett, ehhez értek, így könnyedén megoldottam a feladatot – mondta. – A fiú nagy tehetség, remélem, szép karrier várhat rá.

A filmet itt megtekintheti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!