Hírek

2009.09.29. 12:00

Kisiskolák jövője

Zalaegerszeg - Iskolabezárás és 7-8. évfolyamok megszüntetése is szerepel a kistérségi iskolarendszer átszervezéséről szóló szakértői javaslatban. A társulási tanács az anyag átdolgozását kérte.

zaol.hu

Finanszírozhatatlanná válik a közoktatási intézmények működése, ha nem szervezik át a kistérségi iskolarendszert, mutattak rá szakvéleményükben az előterjesztést kidolgozó közoktatási szakértők. Prenner Zsuzsanna, Kalamár Gábor, Erdei Ferenc és Tóth Ferenc a megyeszékhelyi intézmények kivételével valamennyi általános iskola helyzetét felmérte a zalaegerszegi kistérségben, s javaslatot tett az iskolarendszer racionalizálására.

- A szakvélemény kialakításakor az volt az alapelvünk, hogy amennyiben lehetőség van rá, az óvodák és az alsó tagozatok maradjanak mindenütt helyben, s ne nyúljunk hozzá a jól működő intézményekhez sem, amelyeknek stabil a gyermeklétszáma, illetve már van tagintézménye - tájékoztatta lapunkat Prenner Zsuzsanna. 


Nauratyill Beáta kivételesen két osztályt tanít egyszerre a csonkahegyháti iskolában. Általában kevesebben ülnek a padokban
Fotó: Ohr Tibor

A szakértők szem előtt tartották, hogy minden intézményben biztosított legyen a szakos ellátottság (ma nincs így), s az átszervezéssel többletforrásokhoz jussanak az iskolák. Javaslatuk két lehetőséget vázolt. Az egyik az önkormányzatok jelenlegi intézményfenntartó társulásainak kibővítéséről, iskolák tagintézménnyé válásáról szól. A másik ugyancsak nagyobb, egyesített intézmények létrehozásáról, de a fenntartók nem az önkormányzatok lennének, hanem a többcélú társulás.

- A kistérségi társulás által fenntartott intézményeknek kicsit magasabb az állami támogatása, és biztosított lenne az oktatásirányítás szakmaisága - emelte ki a kistérségi iskolafenntartás előnyét Prenner Zsuzsanna.

Ami a konkrét javaslatokat illeti: a bocföldei, a bagodi, a salomvári, a zalaszentiváni és a tófeji nyolcosztályos iskola hat évfolyamossá alakulna, s tagintézményként csatlakozna valamelyik iskolához. A hetedikesek és nyolcadikosok más településre járnának. A bocföldei iskola esetében felvázoltak egy másik lehetőséget is, e szerint csak az 1-2. és a 3-4. osztály összevonására lenne szükség. Az átszervezés a csonkahegyháti iskolát érintené leghátrányosabban, a javaslat szerint megszűnne a nyolcosztályos intézmény. Nauratyill József igazgató nem ért egyet az indítvánnyal.

- Az öt faluból álló körzet tágítása még több utazást jelentene a gyerekeknek. Kitől lehet elvárni, hogy a hatéves gyerekét reggel és este egy órát utaztassa? Mi vagyunk a térség központja, az iskolaépület 20 évnél fiatalabb, nemrég újítottuk fel, csak a tornaterem hiánya jelent valóban szakmai hátrányt. Nem a tanulmány alkotóival, hanem azzal a szemlélettel van probléma, hogy a gyermekeink oktatását egy költségvetési tételnek fogjuk fel, pedig a továbbélésünk záloga, hogy legyenek jól tanított, helyben képzett gyermekeink, hogy legyen ifjúságunk.

Bagod polgármestere, Mogyorósi József elmondta: önkormányzatuk elfogadhatónak tartja az iskolafenntartás átadását a kistérségi társulásnak, de azt nem, hogy csak 6 osztály maradjon Bagodban. A polgármester ugyanakkor úgy látja: mihamarabb újra kellene tárgyalni, s dönteni a kistérségi közoktatási rendszer átszervezéséről.

- A következő kormány valószínűleg nem az oktatásfinanszírozás átalakításával kezdi a munkát, beletelik még két évbe, míg e téren változás várható, addig azonban csődbe viheti az önkormányzatokat az intézményfenntartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!