Hírek

2017.06.26. 13:40

Kis híján lakóházra dőlt a fa – Az alföldi „juhász” szellemkastélya még mindig Kilimán keresztje

KILIMÁN - Nem sokon múlt, hogy olyan tragédia következzen be a faluban, amitől régóta tartottak a helybéliek. A hétvégi zivatar kárt tett abban a kúriában és környezetében (is), amitől korábban megvált az önkormányzat.

Szabó Zsófia

Alig egy éve írtunk a Dervalics-kúria hányattatásáról, amelynek állítólagos tulajdonosa (papíron) egy alföldi, „Tanya 1.” címen élő juhász. Aki azonban soha nem nézett tulajdona felé, s a község elöljárói sem tudtak vele kapcsolatba lépni, noha évek óta kitartóan próbálkoztak. Az épület és a park anno is rossz állapotban volt. A település önköltségén, balesetveszély megelőzése érdekében gondozza az ingatlant, s azért is, hogy a romos épület és a dzsindzsás növényzet ne rombolja a szépen rendben tartott falu összképét.

 

Fotó: Szakony Attila

– Mivel nem  a miénk, megvan kötve a kezünk – jelezte Pusztai Szabolcs polgármester. – Az ítéletidő, amelyben részünk volt, lakóháznál, a hivatal épületében és a temető környékén is kárt okozott. Ami viszont még tetézte a bajt, hogy a kastély és annak környezete is a vihar martalékává vált. Az amúgy is romos épületet, illetve két, közel százéves fát is megtépázott a zimankó. Egyik a közútra dőlt, másik pedig egy lakóháztól alig pár méterre.

 

– Az volt a szerencsénk, hogy nem tövestől tépte ki a szél, hanem derékba törte – ezt Anlauf Attila mondta, aki a kastély tőszomszédságában lakik. – Így a hatméteres fa felső része elterült a mellettünk lévő vékony mezsgyén, a benne lévő vadméh-családdal együtt – összegezte a férfi.

A viharkárok helyreállítása a faluban sokakat megmozgatott. Önzetlenül, szabadidejükben vettek részt fiatalok-felnőttek a munkálatokban. S hogy mi lesz a kastély (jövőbeni) sorsa? A község vezetése pedig pert indít a kisajátítására, jelenleg az értékbecslő szakvéleményére várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!