Hírek

2016.11.23. 15:40

"Kirúgták a lábamat, földre vittek" - Bírósági tárgyalás a ZTE stadionban

Zalaegerszeg – Az arcomba kaptam a könnygázt, nem láttam semmit, a többiek hátráltak, én mozdulni se tudtam, így fogtak el a rendőrök.

Arany Gábor

A ZTE és a Fehérvár focicsapata között 2013. február 9-én zajlott mérkőzésen történt balhéról, illetve rendőri intézkedésről számolt be szerdán az egerszegi járásbíróságon dr. Seruga Teodóra bíró kérdésére a tanú, Cs Zsolt, akit korábban már jogerősen 240 óra közérdekű munkára ítéltek hivatalos személy elleni erőszak előkészülete miatt. A bírói döntést többek között az elfogása után pár nappal tett vallomása alapozta meg. Akkor arról beszélt, hogy a déli szektornál a rendőrök földre tepertek egy szurkolót és megbilincseltek, ő meg szólt nekik, engedjék el, közben mögötte 15-20 fős hangoskodó csoport alakult ki. A büfé felől az intézkedő egyenruhások felé közelítő, kiabáló szurkolók visszatartására és az egyik rendőr gázsprayt fújt rájuk. Ekkor a csoport meghátrált, és a hangadót, Cs. Zsoltot elfogták.

– Kirúgták a lábamat, földre vittek – idézte fel tegnap is. Az évekkel ezelőtti első vallomásában szót sem ejtett róla, hogy ekkor lett volna mellette valaki.

- Nem tudok olyan személyt, aki a közelemben volt - vallotta annak idején. Nem számoltak be senki másról az intézkedő rendőrök sem a jelentésükben és később Cs. Zsolt perében sem. Az egyébként szinte említésre se méltó esemény azzal kapott más megvilágítást, hogy a Cs. Zsolt ellen folyó büntetőeljárásban kihallgatták két ízben is P. Károlyt, a ZTE FC biztonsági igazgatóját. Ő a hamis tanúzás következményeire való figyelmeztetés után úgy nyilatkozott, szemtanúja volt a konfliktusnak. Látta, hogy Cs. Zsolt balhéba keveredett, odament hozzá, kérdőre vonta, karon ragadta, hogy elvezesse, lecsillapítsa. E közben érte el őket a könnygáz. Ebből az a kép kerekedett ki, mintha az ő közbeavatkozása miatt a szurkoló nem is buzdíthatott volna a rendőrök elleni támadásra. Vallomása az ügy lényeges körülményére vonatkozott, és mivel ellentmondott a megállapított tényeknek, büntetőügyben elkövetett hamis tanúzással vádolta meg az ügyészség.

A P. Károly ellen folyó per eddigi tárgyalásain Cs. Zsolt mellett beidéztek kukoricaárust, biztonsági embereket, akiknek vallomása P. Károly állítását voltak hivatottak alátámasztani. Az eltelt idő dacára némelyikük nagyobb részletességgel idézte fel a történteket, mint azt korábban bármikor tette. Tegnap hallgatták meg a gázsprayt használó rendőrt is, aki az általa korábban elmondottakhoz tartotta magát azzal, hogy ennyi idő távlatából már nem emlékezik pontosan minden részletre. Mivel több ellentmondás is mutatkozott az elhangzottakban, dr. Seruga Teodóra úgy döntött, a tárgyalást a helyszínen folytatja, így a bíróság a stadion gyepén, illetve a tribünnél, a büfénél folytatta a munkát. Az egykori események helyszínén Cs. Zsolt már arról beszélt, hogy miután gázsprayt kapott az arcába, odament a szurkolótársát a kijárat közelében a földön bilincselő rendőrökhöz, hogy szóljon nekik, engedjék szabadon. Már visszafelé ment, amikor megjelent P. Károly, aki belekarolt és őt ekkor ragadták el a rendőrök.

A tárgyalás elnapolták, folytatás februárban, és megint a ZTE stadionban, több korábban meghallgatott tanú újbóli megidézésével.

– Nem tudok olyan személyt, aki a közelemben volt –  vallotta. Annak idején nem számoltak be más személyről az intézkedő rendőrök sem. Az egyébként szinte említésre se méltó esemény azzal kapott más megvilágítást, hogy a Cs. Zsolt ellen folyó büntetőeljárásban kihallgatták két ízben is P. Károlyt, a ZTE FC biztonsági igazgatóját. Ő a hamis tanúzás következményeire való figyelmeztetés után úgy nyilatkozott, szemtanúja volt a konfliktusnak. Látta, hogy Cs. Zsolt balhéba keveredett, odament hozzá, kérdőre vonta, karon ragadta, hogy elvezesse, lecsillapítsa. E közben érte el őket a könnygáz. Ebből az a kép kerekedett ki, mintha az ő közbeavatkozása miatt a szurkoló nem is buzdíthatott a rendőrök elleni támadásra. Vallomása az ügy lényeges körülményére vonatkozott, és mivel ellentmondott a megállapított tényeknek, büntetőügyben elkövetett hamis tanúzással vádolta meg az ügyészség.

A P. Károly ellen folyó perben Cs. Zsolt mellett beidéztek kukoricaárust, biztonsági embert, akiknek vallomása P. Károly állítását voltak hivatottak alátámasztani. Az eltelt idő dacára némelyikük nagyobb részletességgel idézte fel a történteket, mint korábban bármikor. Tegnap hallgatták meg a gázsprayt használó rendőrt is, aki az általa korábban elmondottakhoz tartotta magát azzal, hogy ennyi idő távlatából már nem emlékezik pontosan minden részletre. Mivel több ellentmondás is mutatkozott, dr. Seruga Teodóra úgy döntött, a tárgyalást a helyszínen folytatja, így a bíróság a stadion gyepén, illetve a tribünnél, az események helyszínén folytatta a munkát.

Ott Cs. Zsolt már arról beszélt, hogy miután gázsprayt kapott az arcába, odament a szurkolótársát a kijárat közelében a földön bilincselő rendőrökhöz, hogy szóljon neki. Már visszafelé ment, amikor megjelent P. Károly, aki belekarolt és őt ekkor ragadták el a rendőrök.

A tárgyalás elnapolták, folytatás februárban, és megint a ZTE stadionban, több korábban meghallgatott tanú újbóli megidézésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!