Hírek

2010.09.26. 06:15

Kirámolták a lakást, míg az esküvőjükön buliztak

Amíg az ifjú pár mulatott, egy szorgos kéz dolgozott: mégpedig a családi ház bejárati ajtaján. Nem volt nehéz dolga, hiszen tudta, üres lesz a lakás hajnalig.

Horváth Viktória

 - Valószínűleg annyi szerencsénk volt ebben a szerencsétlen helyzetben, hogy az anyósomék akkor érkeztek haza fél négykor, amikor a betörők még dolgoztak. Folyamatban volt a lopás, éppen csak kezdhették el feltúrni a lakást, amikor a hangokat hallva sietősen távozniuk kellett - mesélte a nászútról nemrégiben hazatért B. B. E., akinek kérésére csak a monogramját közöljük.

 Férjével augusztus utolsó hétvégéjén tartották lakodalmukat, meg sem fordult a fejükben, hogy valaki más addig a házukba betör. Készpénzt, fényképezőgépet, GPS-t tulajdonítottak el, emellé még ajtókat és ablakokat törtek be, ezért nagy a kár.

- Szép emlékeink maradtak arról a napról, de senkinek sem kívánom azt az érzést, amikor az esküvőjéről hazatérve hajnalban még meg kell várnia a rendőrök kiérkezését. Különösen, hogy utána nem sokkal nászútra mentünk.

A menyasszony szerint, mivel kis faluban laknak, mindenki tudott a lakodalomról, ráadásul ritkán lakott környéken laknak, nem volt nehéz dolga a besuranónak. A két kutyát valószínűleg elverték, hogy ne ugassanak, nem volt elég a házörző sem, hogy biztonságban tudják értékeiket.

- Én azt javaslom azoknak, akik esküvőre készülnek, béreljenek fel egy biztonsági őrt éjszakára a házukhoz. Pár ezer forint, a lakodalom költségeibe belefér, de a nyugalom mindennél többet jelent.

Gengeliczky Tímea esküvőszervező, aki többek között a pórul járt ifjú pár lakodalmát is dekorálta, már több ilyen esettel is találkozott.

- A megyében Egerszegen és Nagykanizsán, azon túl pedig Szombathelyen és Székesfehérváron tartott esküvőn is történt már hasonló eset. Sőt, olyanról is tudok, amikor a pár egyik közeli családtagja nem tudott elmenni a lakodalomba, utolsó pillanatban lemondta, s mivel otthon maradt, elijesztette a betörőt, aki úgy hitte, üres lesz a lakás.

Tímea szerint gyakoribbak az ilyen esetek, mint gondolnánk, volt, hogy több milliós kár keletkezett otthon, amíg mulatott az ifjú pár.

Vizlendvay József rendőr alezredest, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetőjét kérdeztük az esküvők és lakodalmak alatt elkövetett betöréses lopások számáról.

 - Akár nyaralás, akár temetés, akár esküvő alatt elkövetett betöréses lopásról beszélünk, van, ami hasonló ezekben az esetekben. Még pedig az, hogy a betörők biztosra mennek ilyenkor, hiszen tudják, hosszabb-rövidebb ideig nem jön haza a tulajdonos. 19 ilyen bűncselekményről tudunk a megyében az idei évben augusztus hónapig, amely ugyan kis számnak tűnik a összes betöréses lopás - 872 eset - számához képest, de nem elhanyagolhatók mégsem.
 Az elkövetők az esetek többségében ajtó, illetve ablakbetöréssel jutnak be a családi házakba, lakásokba, készpénzt és ékszert tulajdonítanak el a helyszínekről. A leggyakoribb még mindig a nyaralás ideje alatt elkövetett betöréses lopás, valószínűleg az idő hosszúsága miatt.

 - Egy bál, egy esküvő nem marad titokban a faluban vagy a városban, ahogy az sem, kik hivatalosak rá, nem kell ezt kinyomoznia sem a betörőnek. Mivel mindkét program kötött idejű, ritkán jönnek a vége előtt haza a tulajdonosok, ezért a betörő nyugodtan dolgozhat, az esetek nagy részében általában 10 perc is elég az elkövetéshez. Szólhatunk ismerősöknek, nézzen addig rá a házra, lakásra. Soha ne tartsunk otthon nagyobb, készpénzt vagy ékszert, de ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor célszerű széfben lehelyezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!