Hírek

2016.01.06. 14:19

Kiborítottuk a (kutya)bilit...

Nagykanizsa – Gondolkodjunk csak el azon, hova került volna több tonnányi kutyaürülék, ha nem lennének szerte a városban gyűjtőedények?

Rajki Zsófia

Jobb esetben nem a cipőnk talpára, vagy a fűcsomók ölelésébe – jöhetne a válasz, hisz a magunk „feleslegét” sem potyogtatjuk csak úgy el, ahol éppen ránk jön a szükség. Ez idáig rendben is van, ám a kutyusoktól nem lehet elvárni a félperces, rutinszerű mozdulatot. Helyettük a gazdik sara, pontosabban feladata (lenne) mindez. Szerencsére a helyi állattartók zöme tisztában van kötelességével. Legalábbis erről árulkodik közel kétezer kiló kutyagumi, ami a megfelelő helyre, azaz a gyűjtőedényekbe került az elmúlt nyolc hónap során. Tavaly május óta ugyanis a város több mint harminc pontján található a kutyapiszok gyűjtésére alkalmas eszköz.

Kanizsa önkormányzata az évente befolyó ebrendészeti-hozzájárulás minden forintját hasznos célra fordítja.

– Idén kisállat-tetem égető épül, a 2014-es bevétel egy részéből pedig, mintegy 2.3 millió forintból kutyaürülék-gyűjtő edényeket helyeztettünk el a város több pontján, illetve a peremkerületeken – mondta Tóth Nándor alpolgármester. – Nem csak a helyben élők komfortérzetének növelése, vagy a környezet tisztaságának megóvása végett. Ezáltal is ösztönözzük az ebtartókat a kulturált, felelős állattartásra.

A beruházás jó ötlet volt, a kutyások legalábbis örömmel fogadták a fejlesztést.

– Bárcsak még több gyűjtőedény lenne, különösen a keleti városrészben – jegyezte meg a két és fél éves, Fidó becenévre hallgató beagle kutyus gazdája, Győrfi Éva, aki kedvencével, és több kutyaszerető, ebtartó barátjával közösen gyakran tesz nagy sétákat a városban. – A keleti városrész környékét, annak ellenére, hogy a Zemplén utcában élek, ha tehetem, elkerülöm. Elsősorban azért, mert az ottani kutyafuttatónál – a sok harcias négylábú miatt – rendszeresek az ebek közti összecsapások. Az ürülékgyűjtő pedig éppen azon a placcon van. Inkább elcipeljük a kutyagumit a következőig. Szerencsére mások is hasonlóan cselekszenek – tette hozzá Győrfi Éva.

Gondot okoz viszont, mivel s miben szedje össze az ürüléket a gazdi. Hiába helyez ki ugyanis a „melléktermék” begyűjtéséért felelős szolgáltató, e célra zacskókat. Egyes helyeken rövid időn belül hűlt helyük marad – jegyezte meg a kutyás gazdikon túl, a társaság szolgáltatási és értékesítési igazgatója, Molnár-Rodek Bernadett is.

– Pedig ezek a tasakok másra nem alkalmasak. Azért fekete színűek, hogy elriasztásul hassanak más területen történő felhasználásra – fogalmazott Molnár-Rodek Bernadett.

A zacskó állományt minden edény ürítéskor – télen hetente, tavasztól őszig pedig heti kétszer – pótolják.

A cég szolgáltatási és értékesítési igazgatójától megtudtuk azt is, a  keleti városrészben, a Thúry téren és a Teleki utcai víztoronynál lévő gyűjtő edények kihasználtsága a legnagyobb. A begyűjtés után a kutya melléktermék a megfelelő ártalmatlanító helyre kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!