Hírek

2011.02.24. 06:32

Kevesebb adóforint

Évről évre kisebb az önkormányzatoknak visszaosztott személyi jövedelemadó-rész, az idei változások hatása pedig kiszámíthatatlan.

Horváth A. Attila

Az idei csökkenést még nem az egységes 16 százalékos kulcs és a családi kedvezmény generálta, ennek ellenére jelentős kiesésekkel kell számolniuk az önkormányzatoknak. Zalaegerszeg idei költségvetésében 947 millió forintot tesz ki az szja visszaosztott 8 százaléka, tavaly ez az összeg 971 millió volt, 24 milliós tehát a mínusz.

Ez a 2,5 százalékos csökkenés amúgy kisebb, mint az országos átlag, tudtuk meg Cziborné Vincze Amáliától, a polgármesteri hivatal közgazdasági osztályvezetőjétől. Zalaegerszeg 18 milliárd 386 milliós költségvetésének jelenleg 5,15 százalékát teszi ki az szja-bevétel. Azt, hogy az idén bevezetett adóváltozások hogyan érintik majd a 2013-as büdzsét, nem lehet előrejelezni, hiszen nincs arról adat, milyen bázis alapján számolják ki a visszaosztott részt. Vélelmezhető azonban a további jelentős csökkenés.

Zalalövő önkormányzata is kevesebbet kap vissza idén a településen bevallott személyi jövedelemadóból: a tavalyi 88 millió forint helyett 83 milliót (az utóbbi a város idei összes bevételének közel 13 százaléka). Gyarmati Lászlóné pénzügyi osztályvezető elmondta: a különbség elsősorban abból adódik, hogy csökkent az szja-kiegészítés, amely azoknak a településeknek jár, amelyek lakói összességében az alacsonyabb jövedelműek közé tartoznak.

Arról Zalalövőn sem tudnak biztosat, hogy az egykulcsos szja és a családi adókedvezmény bevezetése milyen hatást gyakorol a költségvetésre. Vertetics László polgármester nem gondolja, hogy emiatt nagy lesz a bevételkiesés, bár logikus, hogy ha kevesebb szja-t kell a lakosságnak fizetni, akkor az önkormányzathoz visszakerülő 8 százalék is kevesebb lesz. A helybeliek azonban nem tartoznak az idei szja-változások nagy nyertesei közé, mert sokan munkanélküliek vagy minimálbérért dolgoznak, és kevés a nagycsaládos. A polgármester úgy látja: az szja-visszaosztás csak egy szelete a problémáknak. A legnagyobb baj az, hogy az állam az iskola és óvoda működési kiadásainak alig több mint 40 százalékát finanszírozza, s a különbözetet évről évre nehezebb előteremteni.

- Iparűzési adóból tavaly és tavalyelőtt összesen érkezett annyi bevétel, mint 2008-ban - érzékeltette a saját bevételi források apadását.

 

Bagod idén (a kiegészítő résszel együtt) összesen 24,6 millió forint személyi jövedelemadó-bevételhez jut a tavaly bevallott, azaz 2009-ben befizetett szja alapján. 2010-ben a 2008-as szja visszaosztott része 27,8 millió forint volt, a bevételcsökkenés tehát 8,9 százalékos. Ez már önmagában nehéz helyzetbe hozza a költségvetést, s más jogcímen érkező állami támogatások is csökkentek, akárcsak az iparűzési adó. Mogyorósi József polgármester prognózisa szerint jövőre további 10 százalékkal apad az szja-bevétel.

- Hogy miként tudjuk ezt kigazdálkodni? Korábban 25-28 millió forintot fordítottunk beruházásra, idén 6 milliónk van e célra. Emellett megpróbáljuk behajtani a kintlévőségeinket, ami nem könynyű feladat. Az önkormányzatnak így is kizárólag folyószámlahitelt kellett felvennie, bár az elmúlt 16 évben még erre sem volt szükség. Most viszont nem volt más lehetőségünk, amíg a helyi adóbevételek meg nem érkeznek, ebből kell állnunk kiadásainkat.

- Hogy miként tudjuk ezt kigazdálkodni? Korábban 25-28 millió forintot fordítottunk beruházásra, idén 6 milliónk van e célra. Emellett megpróbáljuk behajtani a kintlévőségeinket, ami nem könynyű feladat. Az önkormányzatnak így is kizárólag folyószámlahitelt kellett felvennie, bár az elmúlt 16 évben még erre sem volt szükség. Most viszont nem volt más lehetőségünk, amíg a helyi adóbevételek meg nem érkeznek, ebből kell állnunk kiadásainkat.

 

 A személyi jövedelemadó helyben (az önkormányzatoknál) maradó részének kiszámításakor mindig a két évvel korábbi szja-befizetéseket veszik alapul, tehát azt az összeget, amit az előző évben adóbevallásukban szerepeltettek az adott település lakosai. Az idei adókulcs- változás eszerint az önkormányzatok 2013- as költségvetésében érezteti majd hatását. Jelenleg a befizetett szja 8 százaléka marad helyben, s így van ez 2007 óta. 1990-ben még az szja 100 százalékát átengedték az önkormányzati szférának, 1995-ben 29 százalék volt a helyben maradó és 35 százalék a teljes átengedett rész. Ez utóbbi tétel 1998 óta 40 százalék, ám a helyi és a normatívan visszaosztott rész aránya több alkalommal is változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!