Hírek

2012.10.02. 05:22

Kevesebb a kapitális vad

Körkép - A vártnál gyengébben alakul az idei vadászati szezon, a bőgés időszakában ugyanis nemcsak kevesebb bika került puskavégre, de a kilőtt állatok trófeái is kisebb súlyúak. A társaságokat emellett vadkár-fizetési kötelezettség is sújtja, a szárazság és a magas terményár miatt jelentős jóvátételt kell a gazdálkodóknak megfizetniük.

Gyuricza Ferenc

Általánosságban ezek mondhatóak el az idei szezonról, persze azért vannak kivételek. A Kustánszeg központtal működő Első Zalai Erdőbirtokosság területén kapitális trófeájú bikát lőtt egy osztrák vendégvadász, így a szakmai irányító Sümegi Kálmán örömmel számolt be eddigi eredményeikről. Mint mondotta: a vadgazdálkodás területén újnak számító társaságnál a kilövési terv 25 gímbikáról szól, ebből 21-et már teljesítettek, s ezek 60 százaléka érmes.

- Jól alakult az idei szezonunk, bár a bikáink többsége átlagos, ám egy kapitális trófea mindenképpen elégedettségre ad okot - vont mérleget Sümegi Kálmán. - Egy osztrák vendégnek 12,41 kilogrammos, 234,13 pontra felértékelt trófeájú gímet sikerült kilőnie. Ekkora bika még sosem esett a területünkön, s ahogy a társaságunk vadászaitól tudom, nem is nagyon volt látható a bika a területen, talán egyszer került a látókörükbe.

A szerencsés vadász Németfalu és Kustánszeg között sebezte halálra a gímszarvast. A meglőtt állat mintegy 250-300 méter megtétele után, az erdőben rogyott össze. A trófea bírálatára a múlt hét péntekén került sor a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságán, ahol Lázár Attila vadászati és halászati osztályvezető kérdésünkre rövid összegzést adott az idei szezon eddigi alakulásáról. Mint mondotta: a megyére vonatkozó éves kilövési tervben 1.410 gímbika szerepel, ebből eddig 472-t bíráltak el. Közülük 30 arany-, 105 ezüst- és 121 bronzérmes. A Kustánszegnél elejtett bika ebben az évben a második legnagyobb trófeájú gímszarvas Zala megyében. Az osztályvezető hozzátette: 71 esetben ítélték szakszerűtlennek az elejtést, ezek a bikák jellemzően túl fiatal korban kerültek puskavégre.

- Bár az elbírált trófeák száma is kevesebb, azonban az adatok önmagukban még nem lennének rosszak - sorolja Lázár Attila. - Az elmaradás a kapitális, vagyis 12 kilogramm feletti trófeák számában akad, mindössze négy ilyenről számolhatok be, míg a korábbi években a számuk ennek legalább duplája volt. Az okok összetettek, fiatalodik az állomány, gazdasági tényezők, a vadkárok kényszere miatt a csúcskategóriás bikákat akár már 8-10 évesen levadásszák, így értelemszerűen a trófeasúlyuk is kisebb.

Az osztályvezető rögtön magyarázza is szavait, egy kapitális trófeájú vad kilövésével a vadásztársaság olyan mérvű bevételt érhet el, amiből akár a teljes vadkár fizetési kötelezettségét is le tudja rendezni. Így ha adott esztendőben - mint például idén is - komolyabb a vadkár, akkor gyakrabban döntenek a kilövés mellett, még abban az esetben is, ha nem feltétlenül indokolja azt a bika életkora.

Az idei eredményeken az október valamelyest javíthat még, a golyóérett gímbikákra a hónap végéig lehet még vadászni, ám az osztályvezető szerint csúcskategóriás vadból talán egy-két példánnyal számolhatnak. Lázár Attila egy másik folyamatról is beszámolt, mint mondotta, egyre kedvezőtlenebbül alakul az ivarösszetétel, vagyis túlzottan nagy a tarvadak aránya. Talán ez is okozta, hogy a bőgés időszaka jóval előbbre tolódott, már augusztus végén megkezdődött.

A társaságok eredményességi mutatói igencsak eltérőek, míg a kustánszegieknek minden okuk adott az örömre, addig a lenti Szabadság Vadásztársaságnál azt mondják: az éves tervnek az időarányos részénél járnak. Esetükben a vadkár nagysága okoz elsősorban fejtörést, a szárazság és a magas terményár komoly gazdasági nehézségek elé állítja őket. Ennél is kedvezőtlenebb adatokról számolt be Kondákor József, a lovászi Olajbányász Vadásztársaság elnöke, ahol eddig csak a töredékét sikerült az éves tervnek teljesíteni. Pedig a tavalyi évben az ő területükön esett a zalai listavezető, mely aztán az országos örökranglistán is előkelő helyen végzett.

- A bőgés időszaka gyakorlatilag már befejeződött - sorolta a társaság elnöke Kondákor József. - A szeptemberi meleg miatt a nagy bikák lővilág idején nem mozogtak, csak később jöttek elő, amikor már nem lehetett rájuk lőni. Vendégeink közül ez évben sokan eredménytelenül tértek haza. Természetesen még van lehetőség a javításra, hiszen a szezon január végéig tart, s az elkövetkezendő hetekben és hónapokban is érkeznek még hozzánk vendégvadászok, ám a mutatóink javítása érdekében a tagjainknak is megengedjük a kilövést.

 

A szezon eddigi legnagyobb Zala megyei bikáját a Zalaerdő Zrt. szentpéterföldei erdészetének területén lőtték ki, ennek a szarvasnak 13,37 kilogrammos volt a trófeája, míg a bírálaton 242,72 pontot ért el. A kapitális trófeák közt második helyen a kustánszegi bika szerepel, őt követi 12,35 kilogrammal és 227 ponttal a nagykutasi Szép Zala Vadásztársaság területén kilőtt vad, míg a negyedik helyre a zalaszentbalázsi Körtösmenti Vadász Klub területén ejtett gímszarvas, utóbbi trófeájának tömege 12,09 kilogrammit tett ki, a bírálaton pedig 220,23 pontot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!