Hírek

2009.04.07. 02:28

Kettős tárlat zalai szívvel (május 1-ig)

Hévíz (há) - Zalai alkotók kettős tárlatának adott otthont a fürdőváros múzeuma, az időszakos kiállítás-sorozaton ezúttal a piktúra és a népi fazekas mesterség darabjai találkoznak.

Horányi Árpád

Május 1-ig Stekli Ilona és Török Tivadar türjei születésű alkotók munkáiból rendezett kiállítás várja a látogatókat. A zalai szív hozta létre a kettős tárlatot: Török Tivadar hazajött festményeivel és rajzaival - hiszen immár hosszú ideje Budapesten él és alkot -, a kiállításon a munkáit a ma is szülőfalujában élő művésztárs kerámiái övezik.

Stekli Ilona művészete több alkotói műfajjal való próbálkozás után teljesedett ki az agyagformázással. Kézügyessége a fazekas szakképesítés megszerzésével nyert elismerést 2003-ban, majd 2006-ban elnyerte a Népi Iparművész címet. Stílusa a hagyományápolást tükrözi: munkái a régi edényformákra emlékeztetnek, a díszítő motívumok is a népi fazekasságot idézik meg. Közel nyolcvan munkája zsűrizett.

Kiállításaival bejárta a Nyugat-Dunántúlt, volt bemutatója Budapesten és Kecskeméten a Hagyományok Házában, többször vett részt az Országos Fazekas-találkozókon. Szakkörvezetőként négy éve fiatalokat is tanít a mesterségére.

Növendékeinek munkái is szerepeltek már közönség előtt: Türjén két alkalommal is volt kiállításuk. Stekli Ilona büszke tanítványaira, akik néhány darabbal most a hévízi kiállításán is jelen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!