Hírek

2017.02.02. 16:20

Kettős fronthatás jön - Fejfájás és levertség, szív- és érrendszeri problémák

Zalaegerszeg - A napokban mintha megbolondulna az időjárás. Míg a hét első felében vacogtunk, hétvégére már tavaszias meleg érkezik. A kettős fronthatás alaposan megterhelheti az emberi szervezetet.

Rákos Bianka

Az influenzajárvány közepette és az ónos esőzés után most a kellemetlen kettős fronthatással is meg kell küzdeniük az embereknek. Dr. Percs Erika zalaegerszegi háziorvosi rendelőjébe folyamatosan érkeznek a betegek, sokan a front által kiváltott problémákkal.

- Az idősek és a krónikus betegek vannak leginkább kitéve a kettős fronthatásnak. Szívpanaszok, fejfájás, labilitás, szédülés, levertség - ezekkel a panaszokkal érkeznek ilyenkor a legtöbben, de sajnos a most fennálló influenzajárvány is felerősítheti a tüneteket - sorolta a doktornő, majd hozzátette: a napokban már infarktusgyanúval is hoztak be hozzá beteget.

A háziorvos szerint az érrendszeri, valamint a szívproblémák fokozódására és halmozódására számítani kell. Az ilyen tünetek gyakran krónikussá is válhatnak.

Dr. Percs Erika fokozott odafigyelést tanácsol. A fronthatás és az influenzajárvány próbára teszi az immunrendszerünket
Fotó: Katona Tibor

A doktornő felhívta a figyelmet: fontos, hogy figyeljünk a másikra, főleg a krónikus betegekre és az idősebbekre. Mindig forduljunk szakszerű segítségért, ha bármilyen súlyosabb betegséghez kapcsolódó tünetet tapasztalunk, hiszen kellő odafigyeléssel könnyen elkerülhetőek lesznek az ezekből esetlegesen következő halálesetek. A stroke és a szívinfarktus esélye is megnő ebben az időszakban.

- A tartós betegeknek a legjobb védekezés, ha az előírtaknak megfelelően szedik a a gyógyszereiket. Szerencsére a legtöbben már tudják, mit kell tenni, ha például felugrik a vérnyomásuk, de mi is egyből segítünk a rendelőben, ha valaki ilyen vagy hasonló panasszal érkezik hozzánk - fejtette ki a doktornő.

A most érkező változások az egészséges szervezetet is megterhelhetik. A frontra érzékenyek várhatóan sokat fognak szenvedni a héten, azonban lesz olyan is, aki semmit sem fog észrevenni az időjárásváltozásból. A levertség, a fáradtság, a végtagfájdalom és a fejfájás mindenesetre sokakat érinthet.

Az immunrendszer legyengülése is sajnos nagyon sok ember problémája a mostani időszakban. Mivel influenzajárvány van, a kellő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-pótlásra és a folyadékbevitelre is ügyelni kell, és továbbra is tanácsos gyakrabban kezet mosni a fertőzések elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!