Hírek

2012.10.02. 07:39

Két keréken túráznak Deák Ferenc nyomában

Söjtör - Akit a keverékbenzin fanyar füstje egyszer megcsap, nem szabadulhat többé a kétütemű masinák bűvöletéből. A hét végén meglett korú kétkerekűek gyülekeztek a Deák-háznál.

Arany Gábor

- Az ötletet egy Danuvia Csepel 125 köbcentis motorkerékpár adta - árulta el Klujber László, a veterán motorok háromnapos találkozójának szervezője. - Két éve került hozzánk és ezzel belecsöppentünk a motorosok társadalmába is. Úgy gondoltam, hogy ismerjék meg a községünket és az interneten hirdettük meg a találkozót. Először tavaly, ami olyan jól sikerült, hogy a folytatás sem maradhatott el - mondta az ötletgazda és elárulta, azóta P 12-es Pannónia is érkezett a családba, így 17 éves fia, Richárd ülhetett az 1957-ben gyártott Csepel nyergébe. A másik cél ugyanis éppen az, hogy a fiatalok ismerjék meg a Magyarországon volt motorkerékpár-gyártást, illetve az ötvenes-nyolcvanas évek kétkerekűit.

- Ahogy terjedt az autózás, a Pannóniák a fészerekbe kerültek, kerti csettegőkké alakították őket, és sok még ma is szolgálja gazdáját - magyarázta.

Szavait alátámasztották a szombat reggeli események, mert a Zalaegerszegről érkezett Molnár Attila Pannónia TLF motorkerékpárját ezért sikerült hipp-hopp megjavítani. A felvonulás előtt vette észre, hogy elrepedt a porlasztó úszóháza, folyt a benzin, ám szerencsére a veterán járművek között nézelődő söjtöri Zombori Istvánnál épp ilyen motor szolgál és alkatrészeket is tartalékolt hozzá. A 67 éves férfi éltes korú, NDK-gyártmányú MZ Trophyn gurulhatott haza a kincset érő úszóházért. Ebből az is kiderült: nemcsak magyar járműveket vártak a találkozóra.

Az ország minden pontjáról - még a 380 kilométerre fekvő Békés megyei Kamutról is - voltak résztvevők a közel félszáz motorkerékpáros között. Akik a reggeli ügyességi verseny után végigvonultak a falu utcáin, majd irányt vettek a szlovéniai Zsitkócra.

- A túrát Deák Ferenchez kötjük. Tavaly ezért Kehidát kerestük fel, idén pedig azt a települést, ahonnan a családja származott. Jövő évben Keszthelyre motorozunk, mert ott kezdte el a középiskolát, a negyedik célpont pedig Nagykanizsa lesz, mert ott fejezte be - sorolta Kljuber László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!