Hírek

2017.08.22. 12:37

Két frissdiplomás fiatalember érkezett - évadnyitó a Griffben

Kedden tartotta évadnyitó társulati ülését a Griff Bábszínház, az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő is.

Magyar Hajnalka

Szűcs István, a bábszínház direktora elsőként a társulat két új tagját mutatta be: Berta Csongor és Ritz Ármin személyében két frissdiplomás fiatalemberrel izmosodott a csapat. Mindketten az Újvidéki Művészeti Akadémián tanultak, s a gyors akklimatizáció jegyében az ünnepség után máris a Jancsi és Juliska olvasópróbájára vonulhattak.

E darabbal kezdi ugyanis az évadot a bábszínház (premier szeptember 23.), jeles alkotógárda közreműködésével. A Grimm testvérek meséjét bábszínpadra alkalmazó Pallai Mara dramaturg augusztus 20. alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült, a rendező pedig a Blattner-díjas Tengely Gábor, aki tagja volt a Griff alapító társulatának.

A Griff bábszínészei és vezetői. Elöl balról B. Szolnok Ágnes, Ritz Ármin, Berta Csongor, Dőry Brigitta, s az anyai örömöknek hódoló Medgyesi Anna. Mögöttük Szilinyi Arnold, Kosznovszky Márton, Tóth Mátyás és Bartal Kiss Rita művészeti vezető, hátul Szűcs István igazgató. Fekete Ágnes és Üveges Anita szakmai elfoglaltság miatt maradt távol az évadnyitó társulati üléstől

Fotó: Pezzetta Umberto

Szerdától kezdődnek A 3 emeletes mesekönyv című darab felújító próbái is, az előadás premierje Budapesten zajlott az előző évadban, nagy sikert aratva.

A zalai közönség október 16-tól láthatja a produkciót, ami egy megszülető mesekönyv vívódásairól szól. Ezt megelőzően színre kerül még az óvodásoknak szóló Pöttöm Panna, novemberre pedig Lendvai Zoltán rendezésében elkészül a karácsonyi darab. A fiú, akit Karácsonynak hívnak című, sok zenével, mozgalmas jelenetekkel szolgáló produkció premierje Zalalövőn lesz, a megyeszékhelyi gyerekek pedig az Ady mozi nagytermében láthatják majd az előadást.

A bemutatók mellett több, megtisztelő meghívásnak is eleget tesz az évad első felében a bábszínház.

A tavalyi, kiemelkedő színvonalú évadnak köszönhetően ugyanis a szakma felfigyelt a Griffre, s ennek nyomán rangos fórumokon jutnak bemutatkozási lehetőséghez. Szeptember végén ők képviselhetik hazánkat a nagy múltú szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon, mégpedig a Bartal Kiss Rita által rendezett Lenka és Palkó című darabbal.

A Marczibányi téri Országos Gyermekszínházi Szemle októberi programjába ugyancsak bekerültek - szigorú válogatást követően - a Boráros Szilárd által rendezett és tervezett Szépen szóló Babukamadár című előadással. Október 22-én pedig közel tíz napos tajvani útra indul a társulat 7 tagja. Babaszínházi darabjaikat mutatják be egy konferencián, amelyre az egész ázsiai térségből érkeznek szakemberek. A színpadi produkciók mellett Bartal Kiss Rita és Szűcs István előadást is tart a konferencián.

Az évad egyéb fejleményeinek ismertetését követően Vigh László országgyűlési képviselő szólt, arra biztatva a társulatot, hogy próbáljanak eljutni minél több zalai városba és faluba, majd sok sikert kívánt munkájukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!