Hírek

2017.08.22. 12:49

Kertmozi és néptáncfesztivál - Programokban gazdag volt az ünnepi hétvége Zalaszentgróton

ZALASZENTGRÓT A „Feszt is Szentgrót” elevezésű rendezvénysorozattal ünnepelte Zalaszentgrót az államalapítás évfordulóját.

Zalai Hírlap

A rendezvény nyitányaként kertmoziba hívták a városlakókat: a Kossuth udvarban a Kincsem című magyar filmet vetítették, amire mintegy 300 fős közönség volt kíváncsi. Baracskai József polgármester lapunknak elmondta: a program sikerén felbuzdulva tervezik, hogy a következő évtől folyamatosan lesz szabadtéri filmvetítés Zalaszentgróton.

A Kossuth udvarban nyitott ideiglenes kertmoziban a Kincsem című magyar filmet vetítették. Fotó:  Mészáros T. László

Szombaton zseblámpás látogatást lehetett tenni a Batthyány-kastélyban, kora este pedig a gyermekeket várta a Griff Bábszínház két fiatal bábművésze, Báthory Gábor és B. Szolnok Ágnes. Otthon is fellelhető használati tárgyak segítségével keltették életre Benedek Elek A székely asszony meg az ördög című meséjét. Az időjárás nem kedvezett a programnak, így az előadókat a Árkád csarnokba költöztették, ahol igazi romkocsma hangulatot idéztek a retró kiállításról kölcsönkapott bútorok, s ahol hajnalig koncertek szórakoztatták a közönséget.

Augusztus 20-án ünnepi szentmisével kezdődött a nap, majd a Templom téren zajlott Szent István ünnepe. A zalaszentgróti polgármester és Koczor György evangélikus lelkész köszöntője után a Szentgrót Táncegyüttes tagjainak közreműködésével osztották ki az új kenyeret.

Moldáv együttes is fellépett a néptáncgálán Fotó: Szalay Csaba

Este fellépett a Városi Fúvószenekar és a Szentgrót Táncegyüttes, s bemutatkoztak a helyi Dalos Pacsirták - Dóka Petra, László Evelin, Pál Kata, Pál Rozi -, műsorukat ismert népdalokból állították össze.

Takács Tibor önkormányzati képviselő, bizottsági tag a nemzeti ünnepen nyújtotta át a Virágos Zalaszentgrótért verseny díjazottjainak járó okleveleket. Családi ház kategóriában első lett Kocsisné Halász Henrietta, második Tóth Józsefné, harmadik Nagy Józsefné, társasház kategóriában első a Kinizsi tér 11. lakóközössége, második a Katalin lakótelep 2/B. (külön kiemelték Kecskés Béláné és Szabó Endréné munkáját), harmadik a Dózsa u. 26. (itt Komlósi Sándorné a virágosítás motorja). Különdíjat kapott Süle Tiborné. A legvirágosabb városrész Zalakoppány lett.

A kézművesek vásárával és népi játszóházzal tarkított ünnepet tűzijáték zárta.

A hétvége színvonalas rendezvénye volt pénteken a Városi Művelődési Központban négy csoport részvételével megtartott nemzetközi néptáncgála. A színháztermet megtöltő magyar és külföldi vendégeket Baracskai József köszöntötte, s örömét fejezte ki, hogy minden évben augusztus huszadika környékén Zalaszentgrót ad otthont a nemzetközi gálának. Elmondta, hogy az idén huszadik alkalommal fogadnak külföldi táncosokat. Arra is emlékeztetett, hogy a közeljövőben gálával ünneplik majd a vendéglátó, a Szentgrót Táncegyüttes megalakulásának 30. évfordulóját.

A gálán színpadra lépett egy közel 140 tagú, négy korcsoportból álló szerb együttes felnőtt csoportja, a több rangos nemzetközi díjjal és a bolgár köztársasági elnöktől kapott kitüntetéssel büszkélkedő Odesszosz bolgár együttes, valamint Moldova egyik néptáncegyüttese, amely az ország nemzeti újjászületése idején, 1990-ben (amikor elszakadt a Szovjetuniótól) alakult. Az estet a szentgrótiak zárták a közönség ovációjával kísért fergeteges táncukkal. A fellépőknek Varga István igazgató adta át a vendéglátók ajándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!