Hírek

2011.06.19. 18:33

Kerekező vöröskeresztesek - Székesfehérvárról az olaszországi Solferino-ig tekernek

Vasárnap délután Rédicsnél lépte át a szlovén-magyar határt az a tíz főből álló Fejér megyei kerékpáros csapat, amelynek tagjai a Nemzetközi Vöröskereszt megalakulásának 150. évfordulója tiszteletére biciklivel teszik meg a Székesfehérvár és az olaszországi Solferino közötti távot.

Gyuricza Ferenc


A székesfehérvári Szingo SE színeiben aktívan sportoló vöröskeresztesek szombaton indultak, s hat nap alatt teszik meg a mintegy 950 kilométeres utat. Solferino-t azért választották úti célul, mert ezen a helyszínen zajlott le az a mintegy negyvenezer halálos áldozatot vagy súlyos sebesültet követelő ütközet, amelynek borzalmai láttán a svájci Jean Henry Dunant javasolta egy humanitárius szervezet létrehozását.

- Június 24-én a Nemzetközi Vöröskereszt megalakulásának 150. évfordulója tiszteletére lesz egy összejövetel Solferino-ban - mondta Szalay Tibor, a tíz fős csoport vezetője. - Erre a rendezvényre megyünk ki, amelynek keretében többek között egy fáklyás felvonulás is lesz, s miután mindannyian aktív kerékpárosok vagyunk, ezért természetesen biciklivel tesszük meg a távot.

Szalay Tibor hozzátette, hat naposra tervezték az utat, ebből egyet pihenéssel töltenek. Szombaton Székesfehérvártól Balatonlelléig kerekeztek, majd vasárnap reggel onnan indultak tovább, marcona időjárási körülmények között.

 

- Végig szembeszél fújt, ráadásul az eső is megállás nélkül esett - folytatta a csapat vezetője. - Ennek ellenére megállás nélkül letekertünk Lentiig, majd ebéd után azonnal megyünk tovább a szlovéniai Mariborban található szálláshelyig. Hétfő estére szeretnénk Ljubljanába érni, ahol egy napot pihenünk, aztán folytatjuk tovább az utat. Ljubljanában három ausztrál ismerősünk csatlakozik még hozzánk, így a kerékpáros csapat 13 főre bővül, de van velünk egy technikai stáb is, akik többek között a biztonságunkra is ügyelnek.

A székesfehérvári bicikliseket Lentiben sokan várták, egyrészt a helyi és a megyei Vöröskereszt szervezet vezetői, illetve Horváth László polgármester is ott volt a fogadó delegációban, de a városban éppen zajló 24 órás kerékpáros maraton résztvevői közül is rengetegen kitekertek tiszteletükre a város szélére. A vöröskeresztes kerékpáros csapat tagjaira Szlovéniában egy komoly kihívás is vár, hiszen egy 1611 méter magas hágón is át kell kelniük. Önmagában nem ez jelenti a nehézséget, hanem a szintkülönbség, hiszen a hegy lábánál mindössze kétszáz méterről indulnak. Onnantól - amíg a hágón át nem kelnek - végig emelkedőn kell haladniuk. A Solferino-i találkozót követően azonnal indulnak vissza, ám a hazafelé tartó utat már nem kerékpárral teszik meg, hiszen mindannyian dolgoznak, így a nem mindennapi teljesítményt csak a szabadságuk terhére vállalhatták be. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!