Hírek

2016.09.26. 14:35

Képes tablón a négylábú őrszem-hálózat

Valkonya– Nem csak festői szépségéről híres az alig hetven lelkes zalai kisközség, hanem közbiztonságáról is. A bűnös ügyek messze elkerülik a falut. Nem véletlenül. A térfigyelő-kamerarendszer ugyanis rögzíti a kétes eseteket, emellett pedig az árgus szemekkel figyel a településen minden mozgást a kutyaőr-hálózat is.

Szabó Zsófia

Rudi, Néró, Reggie, Csempész – és a valkonyai kutyafalka többi tagja – igazi kemény legények. Azonnal kiszúrják, ha idegenek érkeznek a faluba. Hangos csaholással jelzik is a helyieknek, figyelmüket semmi sem kerüli el. Becsben is tartják őket gazdáik: olyannyira, hogy a közelmúltban fényképes tablót is állítottak nekik a turistaház tőszomszédságában lévő mini parkban.


– Az eb fotó-portfólió ötlete az egyik lelkes, és persze nagyon humoros lokálpatrióta lakosunk, Hársfalvi József érdeme – nevetett Hatala Gábor polgármester. – Józsi egyszer csak előállt azzal: gyerekek, készítsünk a kutyáknak tablót. Ilyen az országban más településen még úgysincs.

A jókedvűkről méltán híres valkonyaiakat nem kellett győzködni. Egyet értettek falubélijük huncut tervével. Szó szót követett, a település vezetője meg fényképezőgépet ragadott, majd lencsevégre kapta a modelleket.

– Tizennyolc kutyus lakik Valkonyán. Ahányan vannak, annyi félék, fajtájúak – folytatta Hatala Gábor. – Mi már ismerjük egymásét az ugatásról is. Az után sem nyomozunk soha, melyik eb kotorja ki a másik kerítését, mivel eleve tisztában vagyunk vele – summázta. Ahogy azt is, nem volt nehéz csokorba gyűjteni a négylábú modelleket, hisz’ – kis falu révén – azt is tudják az ott élők, melyik eb őrzi „napi huszonnégyben” a házat, melyik szeret átrándulni a szomszéd faluba udvarolni, kujonkodni, s melyik az említett kerítés-kotró.


– Amint megtörtént a fotózás, közös erővel készítettünk egy tartós és figyelemfelkeltő fatáblát, amire ráragasztottuk a képeket – mutatta büszkén az elöljáró a nemrégiben kihelyezett s felavatott tablót.– Ugye, milyen jópofa és kedves dolgok vannak nálunk, Valkonyán?- érdeklődött a valóban mosolyra fakasztó „eb-emlékmű” előtt Rejtélyiné Nagy Gabriella. Aki természetesen nem egyedül, hanem  az energiabomba labrador keverék, a kétéves Rudi társaságában vett részt a rendhagyó és persze mókás tárlatvezetésen.

– Már a modellkedést is nehezen viselte, izgága volt – mondta a gazdi, miközben kedvence éppen összecsapásra készült a „nőfalóként” elhíresült cimborájával, a border collie Rustyval.– A tablónak köszönhetően Rusty és a többi kutya nem csak a valkonyaiak körében ismert – fűzte hozzá Hegedűs Richárd, az udvarlós négylábú tulajdonosa. – A hozzánk látogató turisták is tudomást szereznek arról, mi itt élők megbecsüljük kutyáinkat is.


Hatala Gábor, a falu első embere beszélgetésünkkor megsúgta: újabb, meghökkentő akcióra készülnek a faluban. Az állatok tiszteletére állított emlékművek sora hamarosan bővül. Méghozzá nem is akármivel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!