Hírek

2017.09.04. 12:39

Katasztrófavédelmi szirénáktól volt hangos a a környék

Újudvaron, Gelseszigeten és Morgánypusztán szólaltak meg ma délelőtt a katasztrófavédelmi szirénák. Az újudvari felső küszöbértékű cseppfolyósított szénhidrogén gáztermékekkel foglalkozó üzem monitoring és lakosságtájékoztató rendszerét hangos főpróbával tesztelték.

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer-tudtuk meg a Zala Megyei Katasztrófavédelemtől.

A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt, hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére.

A rendszer az országban mintegy 440 ezer ember biztonságát fokozza azzal, hogy ipari üzemek másfél kilométeres biztonsági zónájában gyűjt adatot, illetve azonnali jelzéseket ad a lakosság és a katasztrófavédelem felé.

A mai főpróbán hangszórón keresztül riasztották a lakosságot, és tájékoztatták őket a szükséges tudnivalókról.

Szerencsére most csak ezek a mondatok hangzottak el:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják". A szöveges részt követően a szirénajelzés következett. A „katasztrófariadó" jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

Ezt követően a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják" szöveg volt hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „Veszély elmúlt" jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: „A próbának vége!  A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája."

Valódi vészhelyzet esetén a hangszórókon keresztül a lakosság utasításokat is hall. Vagy arra szólítják fel őket, hogy maradjanak otthonukban, vagy a lehetséges menekülési útvonalat osztják meg velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!