Hírek

2014.05.25. 09:02

Kastélytól a Dinó parkig

Keszthely - Csodálatos helyre, a Festetics-kastély parkjába vezette hétvégén a kincskeresőket a GPS. A pecsételést követően is számtalan érdekességet kínált a program, a Vadászati Múzeumtól kezdve a vasútmodell-kiállításon át a rezi dinóparkig.

Sámel József

 

Az érdekes úti céloknak, a programoknak, illetve a kellemes időnek is köszönhetően tömegével érkeztek az érdeklődők Keszthelyre, hogy részt vegyenek a Pannon Lapok Társasága kincskereső játékának harmadik fordulójában.

- Már mondhatjuk, hogy rutinos kirándulók vagyunk, hiszen az eddigi geocaching programokon is részt vettünk. Négy állomást biztosan teljesítünk, de ha időnk engedi, akkor mind a nyolcon ott leszünk - mondta Vodenyák Ferenc, aki családjával a Veszprém megyei Nemesvámosról érkezett a Balaton-parti városba. - Legutóbb Sárváron voltunk, ahol a látnivalók mellett nagyon tetszett a lovas kocsizás, a séta és a fagyizás. Keszthely nagyon szép város, mindent megnézünk, amit az időnk enged. Beszélgettünk róla otthon, ez a program nagyon tartalmas, kedvezményeket nyújtva megmutatja az adott város és környék legszebb látnivalóit, helyeit. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy együtt legyen, szervezett módon kiránduljon a család. Vagyis jól teszi, aki nevez a kincskereső játékra.

Hasonlóképpen fogalmazott Zsiborás Tamás is, aki már tavaly is indulni szeretett volna a játékon.

- Akkor nem jött össze, de idén újra próbálkozunk - tette hozzá a sárhidai férfi, aki feleségével és két kisfiával regisztrált. - Cél a kastély és a dinópark, utóbbi lesz számunkra az igazi újdonság.

A regisztrációs pultnál a kezdet után folyamatosan hosszú sor állt, érkeztek kisgyermekes családok, párok, csoportok, baráti társaságok. Legtöbben helyben, azaz a barokk kastélyban kezdték a nézelődést, megtekintve az épület kiállításait. Az útjukat sokan a Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó, annak szomszédságában lévő Vadászati Múzeumban folytatták, ahol számos egyedi, kuriózumnak számító trófea várta őket. Egy emelettel feljebb Közép-Európa legnagyobb vasútmodell-kiállítása fogadta a vendégeket. A gyerekek akár több órát is eltöltöttek volna e helyen. Persze nem tehették, hiszen számos hely várta még őket. Például a Georgikon Majormúzeum, ahol ismerkedhettek az agrárium régmúltjával, a paraszti élet kellékeivel és persze a korabeli gépekkel. E helyen találkoztunk Korcz Zoltánnal és feleségével, akik a múzeum kiállításait böngészték.

- A Festetics-kastélyt már tavaly megnéztük, ezért kezdtük a Vadászati Múzeumban, majd folytattuk itt a sétát - mondta a sárvári férfi. Nem kétséges, Keszthelyen jócskán akad látnivaló, ezt már többször megtapasztalhattuk. Ugyanakkor jónak tartjuk ezt a lehetőséget, játékot, hiszen magunktól lehet, hogy nem mozdulnánk ki otthonról, ám az újságnak köszönhetően ezt megtesszük. Ha az összes helyszínre nem is látogatunk el, négy kiránduláson biztosan ott leszünk.

Az idő gyorsan telt, jól be kellett osztani a perceket, két állomás közé azonban belefért egy kedvezményes fagyizás a Jordanics cukrászdában, illetve egy ebéd a Morzsázó étteremben. Aztán következhetett a természet, vagyis a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombról, valamint a balatongyöröki Szépkilátóról nyíló fenséges panoráma megtekintése. Előbbi helyen a negyven halász legendájával ismerkedhettek a vendégek, utóbbinál a római kori forrás mellett is megpihenhettek. Talán az idő rövidsége miatt, no és persze a gyermekek kérésének köszönhetően azonban legtöbben a nemrég megnyitott rezi Dino- és Kalandpark felé vették az irányt. A gyermekes családok számára ezen a helyen megállt az idő, fiúk és lányok sorban fedezték fel a látnivalókat, illetve hódították meg az élmény- elemeket .

- Nem is kérdés, hogy tetszik-e ez a hely, ami a környéken igazi újdonságnak számít - mondta Czigány Árpád, aki gyermekeivel, Emmával és Mátyással vett részt a kincskereső játékban. Amúgy ez a harmadik állomás, amelyre eljöttünk, próbálunk úgy választani, hogy azok Zalaegerszeghez közel legyenek.

A park benépesült, felnőttek és gyermekek nézték az élethű nagyságú, mozgó és hangot adó dinókat, és persze fotózták, videózták is azokat. Akadtak, akik a mászótor- nyot és a kötélpályát választották kikapcsolódásuk céljaként, de a gyermekek az egyéb eszközöket, mini markológépeket és a bikákat is kipróbálták. Báró Ferenc, a park vezetője elmondta: örül, hogy a játéknak is köszön- hetően sokan ellátogattak hozzájuk. Örültek persze a játékban részt vevők is, akik a rezi állomáson már értékel- ték a napot, s gondolatban már készültek a következő játéknapra.

- Az elmúlt heti zord időjárás után bizony jó volt kimozdulni otthonról, és részt venni egy ilyen kellemes programon - fogalmazott Kardos Jánosné. Sárvár és Veszprém is jó volt, de Keszthelyen és környékén még jobban éreztük magunkat. Olyan sok mindent láttunk, és olyan sok élménnyel érkezünk haza, hogy már meg is beszéltük: visszajövünk egyéni úton is a közeljövőben. Sajnos egyetlen nap nem elég arra, hogy mindent alaposan megnézzünk, kipróbáljunk. Talán még azon is el lehetne gondolkozni, hogy a kincskereső játékot kétnaposra szervezik, mondjuk egy kedvezményes szállást beiktatva. Ez persze csak egy ötlet. A mai nap nagyon jól sikerült, tartalmas volt, tehát nem is kérdés, hogy részt veszünk-e a következőkön...

Fotók: Sámel József

- Nem tudjuk mi minden fér bele a napba, az biztos, hogy a Vadászati Múzeumot végigjárjuk, s a dinó parkokba is ellátogatunk - mondta Szentes László, aki a Fejér megyéből Sárkeresztesről érkezett feleségével és három gyermekével. - A gyerekek kimondott kívánsága volt, hogy a dinókat nézzük meg. Amúgy rendszeresen részt veszünk a játékban, s örülünk, hogy erre ily módon van lehetőségünk. Keszthely szép város, szeretnénk leruccanni egyet a Balaton-partra is.

 

Végigjárták, végignézték, kipróbálták

Hatalmas érdeklődés övezte a vasárnapi Geocaching programot, az érdeklődők nem csak a keszthelyi, hanem a környékbeli kirándulási pontokat is felfedezték. Megtekintették a Festetics kastély tárlatait, akadt, aki a hintózást sem hagyta ki a programból. A vadászati múzeum trófeái sem a felnőtteket, sem a gyermekeket nem hagyták hidegen, sorban készültek a portrék és családi fotók és videók a tárlaton, csakúgy, mint az épület emeletén lévő vasútmodell kiállításon, mely valósággal elbűvölte azokat, akik először látták a hatalmas terepasztalokon megjelenített vasútvonalakat és állomásokat. Sokan ellátogattak a közeli Georgikon Majormúzeumba is, ahol az agrárium, a parasztgazdaságok múltjával ismerkedtek: gépekkel, egyéb eszközökkel, s a korabeli életformákkal. A Jordanics cukrászdai fagyizás és a Morzsázó étterembeli ebédet követően sokan a „vidék” felé vették az irányt. A vonyarcvashegyi Szent Mihály dombon és a balatongyöröki Szépkilátónál többen gyönyörködtek a panorámában, a többség azonban a rezi Dinó és Kalandpark felé vette az irányt. E helyen valóságos tömeg volt délután. A gyerekek kipróbáltak minden egyes eszközt, másztak, ugráltak, s a sorból persze a mozgó és hangot adó dinók megtekintése sem maradt ki. E helyen órákra letáborozott a geocaching-es csapat. Akadt, aki megjegyezte: akár két napra is szervezhették volna a programot, mondjuk egy kedvezményes szállással.

Úti célunk egy város a Vértes lábainál

A kisváros, ahová vasárnap 10 órától 16 óráig várjuk olvasóinkat, gyönyörű természeti környezetben, a Vértes lábánál fekszik. Központjában található a lenyűgöző méretű, klasszicista stílusban épített Esterházy-kastély, amelyben ma kórház működik. Hatalmas angolparkjában igazi fakülönlegességek élnek, már csak ezért is megér egy sétát a park. A városban található a Geszner-ház, ahol a Vértes növény- és állatvilágát bemutató, dio- rámákba rendezett kiállítás várja a természetkedvelőket. A település határában szürkemarhagulya legelészik, lovas kocsizásra is van lehetőség. Nemrég újították fel a lőportornyot, a vadászkápolnát. A város fagylaltozója híresen jó hideg nyalánkságot kínál a megfáradt vendégeknek.

É 47° 23,602 K 18° 29,110

É 47.393361°, K18.485167°

 

 

Geocaching 2. - Ötszázkilenc kincskereső olvasónk látogatott el a veszprémi Margit-romokhoz

Geocaching 1. - Sikeres volt az első kincskeresés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!