Hírek

2017.07.10. 17:25

Kánikula: megnőtt a vízfogyasztás - A tartós és nagy forróság megterheli a szervezetet

KÖRKÉP Megnőtt a vízfogyasztás, az emberi szervezet is fokozott igénybevételt szenved el a kánikulában. Ha hihetünk az előrejelzésnek, nem sokáig.

Pásztor András

Ötödével nőtt a vízfogyasztás a kánikula hatására - közölte a Zalavíz Zrt. üzemeltetési igazgatója, Dzsudzsák Ferencné. Ez azt jelenti például a megyeszékhely vonatkozásában, hogy a keleti és a nyugati vízbázisról kitermelt napi 11-12 ezer köbméter helyett a hőség miatt mintegy 2000-2500 köbméterrel többet kellett az ivóvízhálózatba juttatni.

Kalamár Borostyán és Kalamárné Séllei Katalin élvezi a hűsítő kortyokat a Zalavíz Zrt. egyik egerszegi vízosztó pontján. A háttérben a cég munkatársai, Wágner Petra és Földényi Márk
Fotó: Pezzetta Umberto

A megnövekedett fogyasztás nem okozott semmiféle műszaki problémát, a rendszer kapacitása gond nélkül fedezte a megnövekedett igényeket. Sőt, egyes helyeken az ivóvíz minősége javulhat is, hiszen a csöveken átáramló nagyobb mennyiség miatt kevésbé keletkezhetnek lerakódások. Pont ez utóbbi miatt nem folytatták azt a pár évvel ezelőtti próbaüzemet, amikor tűzoltócsapokat láttak el kiegészítő szerelvénnyel, hogy kánikulai időben ott is lehessen ivóvízhez jutni. Ezek ugyanis leágazások, ritkán használatosak, ezért a pangó vízben üledék keletkezhet, ami a csap megnyitásakor látható módon ürül ki, és bár iható, de kevéssé esztétikus.

Az üzemeltetési igazgató kérdésünkre elmondta, hogy a Zalavíz a megyében 40 vízművel 162 települést lát el. Területükön 50-80 utcai közkút található, számuk erősen csökkent az elmúlt években. Fenntartóik az önkormányzatok, és legtöbb helyen takarékosság miatt szüntették meg a kutakat. A megmaradtakat legtöbbször szűkítővel látták el, hogy az iváshoz elegendő vizet szolgáltassanak, de ne váljanak ingyenes víznyerő helyekké, ahonnan hordószám lehet vinni.

A kánikulában a növények is több vizet igényelnek, van arra lehetőség, hogy kertes házban a lakók locsolási kedvezményt kérjenek, ami a terület nagyságától függ, vagy pedig a locsoláshoz külön, vízórával szerelt csapot használjanak. Az így felhasznált víz után pedig nem számolnak tisztítási díjat.

A Zalavíz a kánikulai napokon utcai párásítókapukkal, valamint ingyenes vízosztással is segíti a járókelőket.

Dr. Mihalecz Károly kanizsai háziorvos nem csak a levegőbe beszél, magára nézve is kötelező érvényűnek tartja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt
Fotó: Szakony Attila

Végezetül, a legmelegebb napokon hívogatók lehetnek a szökőkutak is, amelyek egyébként az önkormányzatok kezelésében vannak. Ezeket fürdőzésre nem célszerű használni, s nemcsak azért, mert tilos, hanem mert visszaforgatott vizet használnak, azaz tisztaságuk nem igazán alkalmas fürdésre, pláne ivásra.

A tartós és nagy meleg az emberi szervezetet is megviseli, ilyenkor fokozottabban oda kell figyelni az elvesztett folyadék és az ásványi anyagok pótlására.

- Aki teheti, ilyenkor ne tartózkodjon huzamos ideig a tűző napon, hiszen könnyen napszúrást, rosszabb esetben hőgutát kaphat - mondta dr. Mihalecz Károly kanizsai háziorvos, aki hozzátette: fejfájás, gyengeség, szédülés, magas láz, de még eszméletvesztés is előfordulhat ilyen esetben. - Nagyon fontos, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékot és az ásványi anyagokat, főleg a sót. Igyunk legalább naponta 3-4 liter vizet, illetve olyan ásványvizeket is fogyaszthatunk, melyeknek magas az ásványi só tartalma. A közhiedelemmel ellentétben a hőérzet enyhítésén nem segít a meleg tea, sokkal inkább a hideg, enyhén citromos víz. A nagy meleg a szívbetegekre sincs jó hatással, ilyenkor ugyanis magasabb a szívfrekvencia, ami megterhelő lehet. Az alkoholtól, a cukrozott és koffeintartalmú italoktól is tartózkodjunk, hiszen ezek is vizet vonnak el az emberi szervezettől.

KEDDEN 36 FOK LESZ A CSÚCS

A többórás napsütés mellett kedden is általában erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Szórványosan várható zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. A hét második napján a fokozatosan északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 36 fok között valószínű. Északnyugaton lesz a hűvösebb.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé váltakozó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, eleinte egyre melegebb, majd kissé hűvösebb léghullámok érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!