Hírek

2017.02.17. 16:20

Jubileum és köszönet - Így zajlott az ápolók napja Keszthelyen

Keszthely – Jutalmakat adtak át, komolyzenei és mazsorett táncos műsorral is köszöntötték a betegágyak mellett szolgálatot teljesítőket a keszthelyi kórház Ápolók napi ünnepségén.

Keszey Ágnes

Kétszáz éve született Kossuth Zsuzsanna, aki létrehozta az első katonakórházakat. Világrajövetelének évfordulója a Magyar Ápolók napja, így rá is emlékeztek, a Keszthelyi Városi Kórház ünnepségén.

– Vele született meg az ápolás, mely kezdetben a szegények segítését, a rászorultak gondozását majd a betegek ápolását jelentette. Az eltelt évszázadok alatt mára tudománnyá nőtte ki magát. A régi időkben a kevés, korszerűtlen ápolási eszközök, a nem megfelelő ápolási módok okoztak nehézséget, ma az ápolók kevés létszáma - mondta köszöntőjében Lukácsné Turbéki Beáta, a kórház ápolási igazgatója.

dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója arról szólt, hogy ez a nap azért is fontos, mert a közvélemény figyelmét is ráirányíthatják erre a szakmára, és az ápolási munka fontosságára. Nagy Bálint alpolgármester a beteg embereknek nyújtott segítségért mondott köszönetet az ápolóknak, majd dr. Mischl Olga, a csecsemő- és gyermekosztály vezető főorvosa ünnepi beszédében felidézte Kossuth Zsuzsanna életét és munkásságát. Elmondta azt is, hogy ő maga is ápolónőként kezdte pályáját, így ismeri e hivatás minden szépségét és nehézségét.

- Amikor kezdő orvos voltam, idősebb és tapasztalt kollégáim felhívták a figyelmemet: „Egy jó nővér az orvost csak tanítani tudja. Hallgasd meg, mit mond, mert a tapasztalata nagy kincs" – idézte fel a máig emlékezetes gondolatot a doktornő. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az ápolói munkát csak hivatástudattal lehet végezni.

– Éjszakát nappallá téve, esti műszakokban, ügyeletben dolgoznak. Hitvallásuk a segíteni akarás ezt minden nap tapasztalom – szólt a jelenlevőkhöz  dr. Mischl Olga, hiszen sokan nem lehettek ott az ünnepségen,  mert a betegágyak mellett dolgoztak, segítettek.

Az Ápolók Napja tiszteletére rendezett  pénteki ünnepségen jutalmakat is átadtak. A Keszthelyi Városi Kórház elismerését vehette át Sajczné Pálfi Melinda, Vargáné Nyírő Melinda, Lengyel Veronika, Nagy Richárdné, Csíkné Bíró Erzsébet, Petőné Burda Tímea, Bődör Henrietta, Nagy-Gál Mária, Szi-Márton Józsefné, Baloghné Molnár Szilvia és az egészségügyi képzést is nyújtó Asbóth szakközépiskola. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Területi Szervezete által adományozott elismerést Tóthné Horváth Éva, Varga Zoltánné, Aczélné Leiler Zsuzsanna, Légmán Anikó és Móriczi Emese érdemelte ki. A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által odaítélt jutalmat Borda Róbert, Bianchini Nóra és Belényesi Ferencné vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!