Hírek

2016.07.17. 10:11

Jó dombérozás volt - Göcsej értékeit hirdetik

Becsvölgye – A szervezők pezsgő életet, megyehatáron túlterjedő, egyre szélesebb ismertséget szeretnének Göcsejnek.

Hajdu Péter

Kissé leegyszerűsítve így is összefoglalható a péntektől tegnap estig Becsvölgyén és Milejszegen tartó programsorozat, ami megmozgatta a két falu közösségét, sőt elég sok vendéget vonzott távolabbi vidékekről is. A szervezők, az erre a célra alakult Göcseji Civil Társaság bővítené a sikeres rendezvényt.Több kiállítás, ismeretterjesztő és színi előadások, tucatnyi együttest felvonultató néptánc bemutató, túrák, vásár, koncertek, és általános jókedv finom falatokkal. Részletezve túl hosszúra terjedne a péntektől tegnap estig Becsvölgyén és Milejszegen „elosztott”, most első alkalommal megtartott Göcseji Dombérozó nevű programsorozat.

Szombaton, ottjártunkkor éppen megkezdődött a becsvölgyi faluház mellett felállított rendezvénysátorban a szélleskörű programsorozat részeként megtartott IV. Göcseji Hacacáré néptáncbemutatója. Több százan töltötték meg a sátrat, mások az eső miatt a faluházba telepedett kirakodó vásárt, és a népviselet kiállítást látogatták.

– A program ötlete már régi, de most vált valósággá. A göcseji települések már korábban is összefogtak közös fejlesztési programokban, de soha nem voltunk képesek egy nagy rendezvényen bemutatkozni, mint Göcsej tájegység. Erre a célra alakítottuk meg hatan a Göcsej Civil Társaságot, mert úgy éreztük, itt az idő, hogy térségünk megmutassa magát széles körben, a megyében, az országban és a világban, hiszen nagyon gazdag, még élő hagyományaink vannak. Az a célunk, hogy egy adott időszakban minél többen látogassanak el Göcsej falvaiba – mondta Magai Ágota, az említett civil társaság tagja. Göcseji Dombérozó a név, megkérdeztük, mi az a dombérozás, bár a tájszó hangzása, alakja sokat sejtet.

– Emlékszem rá, hogy régen a Göcsejben használták még. A hegyen dolgoztak az emberek, aztán megpihentek, ettek ittak, jól érezték magukat, és a hegyről lehallatszott a faluba a nótaszó. Akkor mondták, hogy a hegyen már megint dombéroznak – adott magyarázatot Magai Ágota.

Az egyik leglátványosabb, legtöbb nézőt vonzó porgramrész a negyedszer megtartott Göcseji Hacacáré volt.

– Ez eddig egy hiánypótló önálló rendezvény volt, egy népművészeti fesztivál, amiben megjelenik a néptánc, a népmese, népdal és minden, ami a magyar népművészettel, a paraszti kultúrával kapcsolatos. Most ezt is egy hosszabb programsorozattal fűztük egybe. A néptáncosok közül most tizenkét együttes, három népdalkör, három énekes, népmese mondó és három népi zenekar fogadta el a meghívásunkat – válaszolta érdeklődésünkre Kiss-Molnár István táncpedagógus, a Cserta Táncegyüttes vezetője, ugyancsak a szervező civil társaság tagja.

Elmondták azt is, jövőre tovább, több göcseji település csatlakozásával szeretnék bővíteni a kulturális rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!