Hírek

2017.06.15. 16:25

Jó az a hely étteremnek? - Hosszan vitatkoztak a képviselők a sportcsarnok előtti tér fejlesztéséről

ZALAEGERSZEG - A legnagyobb vitát az váltotta ki a zalaegerszegi önkormányzat tegnapi soros ülésén, hogy hozzájáruljon-e a testület a gyorsétterem sportcsarnok elé költözéséhez és McDrive létesítéséhez.

Szabó Judit

Előtte még a törvényi változások miatt újraalkották a házasságkötésekről szóló rendeletet. A szabályozás szerint hivatali munkaidőn túl pénteken 14-től 19 óráig, szombaton 13-tól 19 óráig lehet házasságot kötni vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni a házasságkötő teremben vagy külső helyszínen. A munkaidőn túli, illetve hivatali helyiségen kívüli szertartásért díjat kell fizetni az önkormányzatnak, a tarifák nem változtak.

A közgyűlés módosította a költségvetést és újabb TOP programok forrásainak lehívásáról döntött, az egyik a helyi identitás és kohézió erősítését célozza.

Mintegy 330 millió forintot lehet majd fordítani különféle rendezvényekre, közösségépítésre. A másik TOP projektben öt épület energiamegtakarítást célzó felújítása valósulhat meg: a sportcsarnokra 900 millió forintot, a polgármesteri hivatalra 120 milliót, a Petőfi-iskolára 270 milliót, a Dózsa-iskolára 268 milliót, a Liszt-iskolára pedig 190 millió forintot költenek.

Számos, vita és hozzászólás nélkül elfogadott napirendi pont után felkavarta az állóvizet a közgyűlésben a McDonald's fejlesztési terve. Az Arany Bárány épületéből elköltöznének, és kérték az önkormányzatot, segítsen helyet találni a belvárosban egy nagyobb, 200 négyzetméteres étterem és McDrive számára. Egyeztetések után a pláza-sportcsarnok-jégcsarnok által határolt parkoló Stadion út felőli területét választották ki, ahol az országos vásár egy része helyezkedik el és néha vidámpark működik.

A legtöbbet hangoztatott ellenérv a közlekedéssel függött össze. Dr. Paksy Zoltán (LMP) úgy fogalmazott: jó ötlet ezt a területet fejleszteni, de amíg a parkolás nem oldódik meg, nagyon súlyos helyzet fog kialakulni. Kiss Ferenc (MSZP) és dr. Kocsis Gyula (EZE ) is a már meglévő túlzsúfoltságot, dugókat említette, s hogy zöldterületet vesznek el a beruházás miatt. Dékány Endre (Fidesz-KDNP), a műszaki bizottság elnöke elmondta: a bizottság hasonló okok miatt nem támogatta ebben a formában az előterjesztést.

A beruházás mellett többek között Balaicz Zoltán polgármester, Bali Zoltán gazdasági bizottsági elnök és dr. Tóth László Fidesz-frakcióvezető érvelt. Elhangzott: a gyorsétterem elhelyezése miatt megszűnő 59 parkoló helyett 66 létesül, s a céget kötelezik, hogy az új parkolókat még a fejlesztés előtt alakítsa ki. Balaicz Zoltán hozzátette: a sportcsarnok környékén még száz új parkoló épül a Mindszenty-projekt keretében, a Galamb utca két oldalán. A McDrive Bali Zoltán szerint ötpercenként egy autót jelent pluszban a térségben, túlterhelni ezért nem fogja.

A kérdésre, hogy miért nem ajánlott a város más helyszínt a gyorsétteremnek, dr. Tóth László azt mondta: egy transznacionális vállalat nagyon alaposan felméri, hol éri meg neki új egységet nyitni, s ha például a botfai körforgalomnál ajánlottak volna helyet, azt biztosan elutasította volna; így egy dologról dönthet a közgyűlés: hozzájárul-e a kiválasztott helyen vagy sem. A közlekedési gondok pedig amúgy is léteznek, a beruházástól függetlenül kell azokat megoldani, mondta. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a Balatoni és a Stadion utca térségében hosszabb távon körforgalmat terveznek, ez is javít majd a közlekedési helyzeten. Pont emiatt a tervezett körforgalom miatt született korábban olyan döntés, hogy az étteremlánc nem kaphat helyet a sportcsarnok előtti téren, mert akkor még arról volt szó, hogy erre a sarokra költözne - a mostani döntés szerint attól távolabb építkezhet. A közgyűlés végül zöld utat adott a fejlesztésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!