Hírek

2016.07.27. 12:03

Javult a felvételizők teljesítménye

Nagykanizsa, Keszthely – A ponthatárok meghúzása után zalai felsőoktatási intézményekben érdeklődtünk az általános felvételi eljárás eredményeiről.

Pásztor András

A Pannon Egyetem Georgikon Kar nappali rendszerű, állami finanszírozású alapképzési szakjain 280 - 286 pont között alakult a legtöbb minimum ponthatár, a legmagasabb a turizmus-vendéglátás szak volt, ide legalább 434 pont kellett. A felvettek nagy többsége ezeknél jóval magasabb pontszámmal jutott be.

– Minimummal nem vettünk fel hallgatót, érzékelhető, hogy javult a jelentkezők teljesítménye. A felvettek átlagosan 330 – 340 ponttal jutottak be – ismertette érdeklődésünkre a keszthelyi kar dékánja, dr. Polgár J. Péter.

Néhány szak esetében nem lesz levelező tagozat, csak nappali rendszerű, s egyetlen alapszakot, a növénytermesztő mérnök képzést nem indítottak el a jelentkezők alacsony száma miatt, ám ők zömében a Georgikon más szakjára jelentkeztek és jutottak be. Ezt a képzést egyébként – egy kormányhatározat értelmében, a szakstruktúra változása miatt jövő évtől már nem is hirdetik meg. A kar vezetője elégedett az idei felvételivel. Mint elmondta: a legnépszerűbb szak a mezőgazdasági mérnök alapszak volt, ide ötven főt vettek fel.

Összességében közel tíz százalékot javult a Georgikon karra felvettek létszáma a tavalyi évhez képest: több mint 380 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, s a pótfelvételi során még 50-60 fiatal juthat be.

A legnagyobb növekedés a diplomás: alap-és mesterképzéseknél realizálódott, a felsőoktatási szakképzési szakokon pedig hasonló lesz a létszám, mint tavaly. A költségtérítéses formára jelentkezők száma csökkent, az állami finanszírozású szakok iránt volt nagyobb az érdeklődés. A kar Székelyudvarhelyen is indít képzést: ott közel 30 fő felvételében bíznak, de ott még nem zárult le a felvételi időszak.

Az elmúlt évihez képest közel kétszer annyi fiatal kezdheti meg tanulmányait a Pannon Egyetem kanizsai kampuszán, mint tavaly.

– A különféle felsőoktatási szakképzésekre, az alapszakokra és a mesterképzésre összesen 98 főt tudunk felvenni – összegezte az eredményt Lehota- Szolvik Edit, a kanizsai kampusz marketingvezetője. – A turizmus-vendéglátás alapszakon 308 pontot kellett elérni, a nappali tagozatos képzést 7 fővel indítjuk, míg ugyanezen szakirány felsőoktatási szakképzése 19 fővel veszi kezdetét szeptembertől. A mérnökinformatikus alapszakra 280 ponttal lehetett bekerülni, ez 13 főnek sikerült is, míg ugyanezen szakirány felsőoktatási szakképzésére 9 fő nyert felvételt. A gépészmérnök alapszakra 284 pont volt az alsó határ, a levelezős képzést 7 fő kezdheti meg a nagykanizsai kampuszon. Az MBA mesterszakot is 7 fővel tudjuk majd elindítani.

Lehota-Szolvik Edit arról is tájékoztatást adott: az idén a turizmus-vendéglátás és a mérnökinformatikus alapszakot a duális képzés keretében is meghirdették, ezért jóval nagyobb volt az érdeklődés, mint korábban.

– A kanizsai kampusz képzései egyre vonzóbbak a fiatalok körében, ami annak is köszönhető, hogy a város tavaly ösztöndíjat alapított, melyben 10-10 mérnökinformatikus és turizmus-vendéglátás szakos hallgató részesülhet a képzés teljes idejére – tette hozzá a marketingvezető.

Hamarosan arról is beszámolunk, hogy mi a helyzet a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben a ponthatárok meghúzása után, a témában pénteken sajtótájékoztatót tartanak a helyi egyetemek vezetői a városvezetéssel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!