Hírek

2016.03.01. 14:41

Januárban 800-zal nőtt a munkanélküliek száma Zalában

Zalaegerszeg – Január végén a megyében 9462 álláskeresőt regisztráltak, ami az előző havinál 800 fővel több volt, az egy évvel korábbinál viszont 2400-zal, 20 százalékkal kevesebb.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályától kapott tájékoztatás szerint januárban, az elmúlt években egészen 2013-ig minden alkalommal jelentősen – 15-20 százalék között – növekedett a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez a munkaerőpiaci mozgás 2014 elején a korábbitól eltérően nem ismétlődött meg, most viszont a tavalyi folyamathoz hasonlóan ismét emelkedés mutatkozott. Mint a munkaerőpiaci elemzők megállapították, a januárban megjelenő álláskeresők jelentős részének elsősorban az idényjellegű foglalkoztatása szűnt meg. A közfoglalkoztatottak száma ugyanakkor alig változott januárban.

A megyén belül valamennyi térségben emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma a decemberihez képest, 5 és 20 százalék közötti mértékben. Az utóbbi, 20 százalékos növekedést Zalaszentgróton tapasztalták, ahol januárban 541-re bővült a regisztrált álláskeresők száma. A keszthelyi 1570 álláskereső több mint 17 százalékos, a lenti 504 pedig közel 16 százalékos növekedést jelentett. Nagykanizsán és Zalaegerszegen 6,4-6,6 százalékkal, Letenyén 7,9 százalékkal nőtt januárban az álláskeresők száma. A foglalkoztatási főosztálynál hozzátették, ezek az adatok a növekedés ellenére jóval alacsonyabbak az egy évvel ezelőttieknél.

A nyilvántartott álláskeresők aránya, a munkanélküliségi ráta január végén így 7,5 százalékra alakult a megyében, ami az előző havinál 0,8 százalékponttal magasabb, de az egy évvel korábbitól 1,7 százalékponttal elmaradt. A januári arányszámnál azt is figyelembe kell venni, hogy a KSH adatai szerint a gazdaságilag aktív népesség száma a megyében 126150 főre mérséklődött az egy évvel korábbi 129200-ról, ami az álláskeresők arányának számításánál 0,2 százalékpontos emelkedést okozott.

Az újonnan bejelentett álláshelyek száma általában januárban a legalacsonyabb, rendszeresen ezer alatti. Így volt ez most is, a 750 új álláshely lényegesen kevesebb a korábbi hónapokénál, s a tavaly januárihoz hasonló nagyságrendű. A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú szakképzettséget nem igénylő, egyszerű foglalkozásúak mellett összeszerelőket, varrókat, bolti eladókat, tehergépkocsi-vezetőket, forgácsolókat és kárpitosokat kerestek 15 főt meghaladó nagyságrendben a cégek. Januárban 1750-en kerültek be az álláskeresők nyilvántartásába, míg a regisztrációból ennél 800-zal kevesebben kerültek ki. A belépők között 140-en még nem szerepeltek a nyilvántartásban, az 1600 ismét álláskeresővé váló dolgozó több mint fele pedig egy éven belül vált újra munkanélkülivé, de 20 százalékuknál már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül az elmúlt évben folyamatosan mérséklődött a pályakezdők száma. Január végén 969-en voltak, ami az összes álláskereső 10 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!