Hírek

2013.10.10. 14:50

Itt a szelídgesztenye

Zalaegerszeg - Megjelent a szelídgesztenye a piacon, és virágokból is nagy volt a kínálat, amikor kedden körülnéztünk.

Szabó Judit

Árvácskából hatalmas választékban gyönyörködhettünk, rengeteg színben kínálták a virágot, amelynek stagnál az ára: 100 vagy 120 forintért adják darabját, tapasztaltuk ármustránk alkalmával. A krizantém kínálata is bővül, mérettől függően 250-től ezer forintig árulják (a táblázatból zöldségek, gyümölcsök áráról is tájékozódhatnak).

A piacon újdonság a szelídgesztenye, most kezdődött a szezonja. Azt hallottuk, hogy idén kitűnő volt a termés, sok árus pakolt ki belőle. Legolcsóbban négyszáz forintért láttuk, de a nagyobb szeműeket drágábban, akár dupla ennyiért adják.

A szelídgesztenye a Kárpát-medencében őshonos, írta Bálint gazda a honlapján. Fája harminc méter magasra is megnő, egyike a leghosszabb életű fáknak. A virága jó méhlegelő, a gesztenyeméz különleges csemege. Későn fordul termőre: a magról kelt példányok csak a 12.-15. évben, az oltvány azonban már az 5.-8. évben.

A szelídgesztenye vitamin- és ásványi anyag tartalma magas. Fogyasztása fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen zsiradékot alig tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. A legfinomabb sült gesztenye a frissen szedett termésből lesz. Ha a szelídgesztenye fényes héjú, nem lyukas, kemény, és súlya is van, akkor valószínűleg friss. Amennyiben össze tudjuk nyomni, biztosan rossz, ha pedig nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz. Erre érdemes tehát odafigyelni, amikor válogatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!