Hírek

2017.04.19. 10:06

Interaktív műsor a hajléktalanságról Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Kevés olyan előadás van, ami annyira mély nyomot hagy az emberben, mint a Mentőcsónak Egység „CÍM nélkül” című produkciója.

Rákos Bianka

A zalaegerszegi Széchenyi Szakközépiskola egy drámapedagógiai pályázaton nyerte a projektet, amelyet április 7-én mutattak be a diákoknak.

Vajon mit tehet az, aki egyik napról a másikra kerül utcára? Milyen veszélyeknek vannak kitéve a hajléktalanok? Az interaktív előadás ötvözi a társasjátékot és a színházi produkciót. A gyerekek három különböző sorsú ember szemén keresztül ismerhetik meg milyen fedél nélkül élni.

- A Cím nélkül előadásunk a hajléktalanságot dolgozza fel, és elsősorban középiskolai diákoknak szól. Mi nem megoldásokat adunk, a célunk az, hogy megismertessük a diákokat a hátrányos helyzetű csoportokkal – nyilatkozta Tési Dóra, az előadás rendezője.

A diákok feladata nem egyszerű, hiszen három hónapon keresztül kell életben maradni hajléktalanként.

Szabó Zoltán és Kőszegi Mária színészek, bemutatták milyen borzalmakkal kell szembenéznie a hajléktalan nőknek Fotó: Pezzetta Umberto

- Minden csapat kap egy adott összeget, amivel gazdálkodhat. A színházi jelenetek végén nekik kell meghozni a végleges döntést, hogy mit tegyen a szereplő. A játékmester Szenográdi Réka a Fedél Nélkül utcalap munkatársa, a karaktereket pedig két színész, Kőszegi Mária és Szabó Zoltán, valamint egy volt hajléktalan, Balogh Gyula, érdekvédelmi aktivista alakítja – tájékoztatott a rendező.

Felkavaró jelenetekből nem volt hiány: Megismerhettük az éjszakai menedékhelyek kegyetlen világát, amikor az uzsorás próbál ránk erőszakolni ismeretlen drogokat, de láthattunk olyan jelenetet is, amelyben egy aberrált férfi zaklatja az utcára került nőt.

A kétórás előadás során a diákok sokszor tátott szájjal figyelték az eseményeket.

-  Érdekes volt megismerni, hogy a hajléktalanoknak mennyi gondjuk van. Sok ember semmibe veszi őket, hiszen fogalmuk sincs a helyzetükről. Az előadás felnyitotta a szemem: ha nem figyelünk oda akár pár hónap után bárki hajléktalanná válhat – mondta Kiss Gergő, az előadás egyik nézője, majd hozzátette, mostantól megpróbál jobban figyelni nehéz helyzetű emberekre. Osztálytársa Lettner Gergő szintén hasonló véleményen van.

- Különösen tetszett, hogy nem csak színészek voltak benne, hanem olyan személy is, aki átélte mindezt. A játék végén már minden csapat a szürke sávban járt, ami azt jelentette, hogy leromlott az egészségi állapota, s csak egy csapat tudta összeszedni az albérletre az árat – mesélte a diák.

A Mentőcsónak egység több témában is tart előadásokat középiskolásoknak. A Szociopoly játékuk például a mélyszegénységet, a „Menekülj okosan!" című programjuk pedig a menekültválságot dolgozza fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!