Hírek

2017.03.16. 18:30

Könnyebb és nehezebb túrát, hóvirágfesztivált és süteményversenyt egyaránt kínál a hétvége

Testi és lelki energiáinkat egyaránt kedvünkre mobilizálhatjuk a közelgő hétvége zalai programkínálata jóvoltából.

Zalai Hírlap

Oltónapok

Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban március 18- án, szombaton 10 órától Gyümölcsoltó Boldogasszony napi rendezvényt tartanak, a hagyományos gyümölcsfajták népszerűsítése érdekében. A program szakmai előadásokkal, oltási bemutatóval és tanácsadással is szolgál. A metszésbemutatót Bicskei Baján Kende gyümölcsész tartja, a rezisztens szőlőfajtákról pedig Bakonyi László nemesítő tart előadást.

Barlahidán, a művelődési házban pénteken 17 órától rendeznek gyümölcsfaoltó napot, ahol Darázsi Zsolt gyümölcsész tart előadást, majd gyakorlati bemutatóval folytatódik a rendezvény.

Vasárnap oltónapra várják a kertbarátokat a cserszegtomaji kultúrházhoz. 13 órától előadások hangzanak el a kertművelésről, gyümölcsfajtákról, és gyümölcsfaoltási gyakorlati bemutató is lesz.

Makovecz Imre emléke

A faluház 32 évvel ezelőtti építőjére, Makovecz Imrére emlékeznek március 18-án, szombaton 18 órától Zalaszentlászlón. A munkásságát bemutató, filmvetítéssel egybekötött előadáson részt vesznek az EMMI munkatársai és a film készítői is.

Huszár Gál énekei

Ma 18 órakor Dinnyés József daltulajdonos tart zenés előadást Huszár Gál énekeskönyvéről a nagykanizsai református gyülekezeti ház termében.

Emlékműavatás

Ma 11.30-kor avatják fel Garaboncon a felújított első világháborús emlékművet. Előtte, 10.30-tól szentmise lesz a település templomában.

Folytatódik a fesztivál

Szombaton folytatódik Letenyén az V. Hóvirág Tavaszi Művészeti Fesztivál. Este 7 órától a Boldog Koboldok & Szomorú Szörnyek nevű tánczenekar ad koncertet a Fáklya Művelődési Házban. Vasárnap 18 órától a Négy Arc Produkció mutatja be a Szerelmes komédiások, avagy Miss Arizona című zenés vígjátékot.

Szent József-búcsú

Szombaton kezdődik és hétfőn zárul a nagykanizsai Szent József Plébánia Szent József-búcsúja. Szombaton 10 órától dr. Stift Zoltán, Angelico atyával találkozhatnak a hittanosok, illetve Marics József történész, plébános tart előadást A reformáció katolikus szemmel címmel. Délben ebéd, majd foci, 18 órától pedig szentmise várja a híveket. Vasárnap 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amit Fazekas Zoltán Márton csornai premontrei apát mutat be. 18 órától ismét mise taizéi énekekkel. Hétfőn, Szent József főünnepén 18 órától újra szentmise lesz, ezt a Sopronból érkező Henczel Szabolcs plébános celebrálja. Közreműködik Szili Zoltán, a kaposvári székesegyház karnagya és Bogáthy Gábor trombitaművész.

A kávé világa

Kávékóstolóval egybekötött bemutatóra várják az érdeklődőket ma 16 órára a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Házba. A résztvevők választ kaphatnak olyan kérdésekre, mint például mitől lesz igazán finom egy kávé, hány fajtája létezik és hogyan készíthetünk otthon is látványos kávéspecialitásokat, drága eszközök nélkül. Perna Andor barista, kávéspecialista igyekszik majd ezekre a kérdésekre választ adni a látványos bemutatóval és kóstolóval egybekötött előadáson.

Medvehagymatúra

Szombaton 10 órakor a balatongyöröki Szépkilátónál lévő büfésor elől indul medvehagymatúra. A résztvevők a könnyed gyalogtúra során bebarangolják a Pele Apó Tanösvény egy részét, útba ejtve a Batsányi-kilátót és a Szerelemtetőt, majd a Bél Mátyás-kilátó után a kiindulóponthoz érkeznek vissza.

A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma, a zalai erdők talaját is szőnyegként borítja be a kedvelt fűszernövény
Fotó: Archív

Teljesítménytúra

Szombaton Vonyarcvashegyről pontszerző teljesítménytúra indul a Keszthelyi-hegységbe, 15, 25 és 40 kilométeres távra lehet nevezni. A térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma szervezésében megvalósuló túrákat 7 és 11 óra között indítják a vasútállomástól, s ugyanide kell megérkezni legkésőbb 18 óráig.

Bibliaolvasó maraton

Idén is megrendezik Gyenesdiáson az ökumenikus bibliaolvasó maratont. A községháza nagytermében szombaton 13 órakor kezdődik, majd vasárnap körülbelül 10 órakor ér véget a rendezvény. Az új fordítású Szentírásból a a jelentkezők egymást váltva olvasnak fel.

Családi döngicsélő

Szombaton 16 órakor Családi döngicsélőn kapcsolódhatnak ki kicsik és nagyok Keszthelyen. A tavaszváró játszóház helyszíne a Goldmark Károly Művelődési Központ nagyterme lesz.

Tehetségmutató show

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton délután négy órai kezdettel rendezik meg az I. LövőTalent elnevezésű show-műsort, amely keretében a város és környéke tehetséges szólistái, művészeti csoportjai mutatkoznak be.

Kiállítás a Gulagról

Lendván, a Bánffy Központban ma 12 órakor Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 címmel nyílik kiállítás, a Gulag-emlékév jegyében. Köszöntőt Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és dr. Földes Gyula, hazánk lendvai főkonzulja mond, a kiállítást Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitja meg, szakmai előadást pedig dr. Sáringer János történész, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa tart.

Bábszínházi előadás

Lendván, a városi színházban szombaton délelőtt fél 11-től a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadásában a Dobronka cirkusz, világszám című mesejátékot tekinthetik meg az érdeklődők.

Süteményverseny

Szombaton Gutorföldén rendezik meg a hagyományos süteményversenyt. A nevezők nyolc kategóriában mérettethetik meg magukat, az eredményhirdetés 15.30-kor kezdődik a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!