Hírek

2017.01.27. 20:00

Ilyen lesz a munka? Az egerszegi kar középiskolásokat fogadott

Zalaegerszeg - A héten zajlott a középiskolásoknak szóló, negyedik, ingyenes duális tábor a helyi gazdasági egyetemi kampuszon.

Arany Horváth Zsuzsa

A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán Zalaegerszegen, dunántúli városokból érkezett 28 középiskolás 3 napon át szerzett tapasztalatot a duális (kettős) képzés jóvoltából az egyetemi évek alatt átélhető nagybetűs életről.

E képzés keretében zalai és dunántúli vállalatok fogadják és foglalkoztatják a BGE GKZ hallgatóit. Miután ezért ők fizetést kapnak, s számos ösztöndíj is nyitott előttük, egyszerre tanulnak, gyakorlati ismereteket szereznek és még jövedelemre is szert tesznek a hallgatók. Ilyen konstrukció nem nagyon akad a hazai felsőoktatásban. Pénteken Lambertné Katona Mónika dékán összegezte a fentiekben a duális forma szerkezetét, előnyeit. A táborlakók pedig az elmúlt napokban gyárlátogatásokon vettek részt, a BGE GKZ szakpárjainak megfelelően betekintést nyertek a gazdálkodási, informatikai, pénzügyi folyamatokba, angolul, németül készítettek önéletrajzot, motivációs levelet, személyiségfejlesztő tréningen vettek részt.

A BGE GKZ duális táborának zárónapján Lambertné Katona Mónika dékán, Hegedűs Anita és Csontos Péter egyetemi hallgató, Lucz Vanessza középiskolás táborozó és Fókás Gábor HR-menedzser összegzi a három nap tapasztalatait
Fotó: Katona Tibor

- Amit az elméletben elsajátítunk, annak a gyakorlati oldalát tapasztaljuk a cégeknél, az informatika területén például látom, hogy nagyon gyors a változás - mondta a táborozókkal közös beszélgetésen a harmadéves Csontos Péter, aki a Zalavíz Zrt.-nél tölti duális gyakorlatát, s a majdani elhelyezkedés sem kizárt itt. Annál is inkább, mert - mint Fókás Gábortól, a szóban forgó cég HR-vezetőjétől megtudtuk - két éve vesznek részt a duális képzésben, de már hét volt BGE-s hallgató erősíti a vállalatot. Jelenleg négyen ismerkednek majdani szakmájukkal náluk.

- Nekünk is hasznunkra van ez a kapcsolat, hiszen a fiatalok kreativitása, újszerű gondolkodása, szellemisége előre viszi az ügyeinket, a problémamegoldást - jelezte a kölcsönös előnyt a HR-vezető.

Az elsőéves, a zalai sportvilágból is ismert Hegedűs Anita a Pannon Fejlesztési Alapítványnál tölti a duális gyakorlatot, kutatás-fejlesztési pályázatokba kapcsolódik be projektasszisztensként. A feladatai során megtapasztalta a határidők szigorúságát, a hajrázást, az együttműködést, a pontosságot. Miután még messze a diplomaszerzés, nem döntötte el, mivel szeretne foglalkozni, de a számvitel és a pénzügyi vonal biztosnak tűnik.

- Jó belelátni, hogy milyen élesben az, amit az egyetemi órákon tanulunk.

A középiskolás táborozók, számos szabadidős rendezvény mellett az utolsó napon beszélgethettek a duális képzésben részt vevő hallgatókkal. Ezt tette Lucz Vanessza, aki a zalaegerszegi Csány László Szakgimnázium végzős növendéke.

- Izgalmas programot kaptunk ezen a három napon, jártunk Sárváron, Szombathelyen különféle cégeknél. Számomra a motivációs levélírás és önéletrajzírás is hasznosnak bizonyult, sok új és hasznos ötletet kaptunk. Emellett nem maradtak el a csapatösszetartó programok, esténként megismerhettük egymást, a személyiségfejlesztő beszélgetésen is jól éreztük magunkat. Én szeretnék majd itt tanulni, a gazdálkodás és a menedzsment szakirány érdekel - foglalta össze élményeit a táborozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!