Hírek

2014.10.01. 17:35

Idősek világnapja - Zalai önkormányzatok kaptak elismerést a tevékenységért

Zala megye - Idén két önkormányzat nyerte el „Az év Zalai Idősbarát Önkormányzata” díjat, amit az idősek világnapja megyei rendezvényén adtak át a lenti művelődési központ színháztermében.

Korosa Titanilla

A Zala Megyei Önkormányzat által 2006-ban alapított díjat olyan települések önkormányzatai kapják, ahol különös figyelemmel fordulnak az idős emberek felé és az alapfeladaton túl példamutató és eredményes kezdeményezéseket tesznek az időskorú lakosság érdekében. Idén a rendezvénynek otthont adó Lentit és Szepetnek önkormányzatát díjazták.

 

Boda László a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke mindkét esetben kiemelte, megfelelő helyre került a díj, hiszen Lentiben stratégiát határoztak meg az idősek segítésére, amit úgy alakítanak, hogy a segítség mindenkihez eljuthasson, míg Szepetnek esetében a bizalmi és a kiemelkedően jó személyes kapcsolatot hangsúlyozta az idősek és az őket körülvevő szervezetek között, ami a kistelepülések sajátja.

A díjakat dr. Pál Attila a megyei közgyűlés alelnöke adta át, aki arról beszélt, olyan életkörülményeket kell teremteni az idősek számára, ami megszépítheti napjaikat. Ezt előmozdító törekvések többek között az infláció feletti nyugdíjemelés, vagy a nők 40 év munkaviszony után való nyugdíjba vonulásának lehetősége.

Horváth László, Lenti polgármestere az idősgondoskodás terén a város egészségügyi szolgáltatásait és az idősekért dolgozó szervezetek együttműködését emelte ki.

Vlasicsné Fischl Timea Szepetnek polgármestere pedig beszédében az önzetlen segítségnyújtás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

 

A zalaegerszegi Keresztury VMK, valamint a Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az éveknek Zala Megyei Szövetsége minden évben megrendezi az idősek világnapi találkozót. Szerdán is zsúfolásig megtelt a VMK kamaraterme, hiszen, mint Vadvári Péterné szervezőtől megtudtuk, a rendezvények 24 klub színeiben több mint 270 fő képviseltette magát. A program köszöntőkkel kezdődött, Boda László, az Idősügyi Tanács elnöke szubjektív bevezetőjét követően Gyutai Csaba polgármester szólt a megyeszékhelyi önkormányzat idősbarát törekvéseiről, s fejezte ki örömét, hogy ilyen aktív, lelkes nyugdíjas közösségekkel találkozhat.

A program gálaműsorral folytatódott, ahol a nyugdíjasok gellénházi művészeti bemutatóján kiemelkedő teljesítményt nyújtó klubok produkciói mellett meghívott vendégek szórakoztatták az egybegyűlteket. Az összejövetel zenés baráti esttel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!